Uitzicht op Raiatea vanuit het vliegtuig

Deze week kwam er heel plotseling een einde aan mijn wereldreis. In verband met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, heb ik afgelopen weekend besloten om mijn wereldreis af te breken en eerder terug te keren naar Nederland. Daardoor stond deze week eigenlijk volledig in het teken van mijn terugreis.

 

Vrijdag: Raiatea

Zonsopkomst op Maupiti

Ik heb een vroege vlucht van Maupiti naar Raiatea, een ander eiland van de Genootschapseilanden. Frans-Polynesië bestaat uit vijf eilandgroepen (Genootschapseilanden, Tuamotuarchipel, Gambiereilanden, Australeilanden en Marquesaseilanden). Ik bezoek een aantal van de Genootschapseilanden.

Incheckbalie op Maupiti AirportVliegtuig op Maupiti Airport

Linkerfoto: incheckbalie op Maupiti

Op Raiatea huur ik een e-bike en ik fiets in totaal 79 km over het eiland. Een ideaal vervoersmiddel gezien de afstanden (en op sommige plekken ook de hoogteverschillen). Onderweg geniet ik van de prachtige uitzichten op zee en het bergachtige binnenland. Verder loop ik een rondje door de Botanische tuin van Raiatea, breng ik een interessant bezoek aan een parelboerderij en bekijk ik een voormalig Polynesisch religieus centrum. Een heerlijke dag met prachtig weer!

E-bike op RaiateaBotanische tuin op Raiatea

Palmbomen op Raiatea

Uitzicht op RaiateaMarae Taputapuatea

Parelfarm op RaiateaParelfarm op Raiatea

De wereldwijde situatie met betrekking tot het coronavirus is de laatste dagen enorm verslechterd. In zowel Europa als Zuid-Amerika (wat mijn volgende bestemming zou zijn) neemt het aantal besmettingen snel toe. Verder zijn er ook steeds meer landen waar een negatief reisadvies voor geldt, tientallen landen die hun grenzen hebben gesloten en steeds meer landen waar mensen binnen moeten blijven. Ook worden vluchten geannuleerd, sluiten restaurants, gaan tours niet door en soms zijn toeristen niet meer welkom in accommodaties.

Dit zijn geen ideale reisomstandigheden en ik wil niet weken of maanden vast komen te zitten in Frans-Polynesië. Daarom neem ik het besluit om eerder terug te gaan naar Nederland en mijn wereldreis hier te beëindigen.

 

Zaterdag en zondag: terug naar Tahiti

Uitzicht op Tahiti vanuit het vliegtuig

’s Morgens geniet ik nog van een lekker ontbijt op Raiatea met uitzicht op zee. Na het ontbijt ga ik naar het vliegveld van Raiatea. Alle internationale vluchten vertrekken vanaf hoofdeiland Tahiti, dus ik boek op het vliegveld een binnenlandse vlucht naar Tahiti. Mijn vlucht naar Europa vertrekt maandag vanaf daar. Zaterdagmiddag en zondag breng ik door op Tahiti.

Ontbijt op Raiatea

De vluchten tussen de eilanden vinden plaats met Air Tahiti en het aparte is dat je soms maar met 10 passagiers in zo’n toestel zit. Ook is er sprake van ‘open seating’: je mag dus zelf een stoel uitzoeken bij het instappen. Ik zorg dat ik vooraan sta bij het boarden, zodat ik een mooie plek bij het raam heb. Want de uitzichten vanuit het vliegtuig op de eilanden zijn prachtig!

Vliegtuig op Raiatea Airport

Helaas mis ik door mijn vervroegde terugkeer naar Nederland de eilanden Huahine, Bora Bora en Moorea, maar ik heb gelukkig wel enorm genoten van Tahiti, Maupiti en Raiatea. Ook heb ik veel geluk gehad met het weer. Ik reis tijdens het einde van het regenseizoen, maar op één bui na heb ik geen regen gehad. 

Kaart wereldreis week 22Op de kaart staat slechts een klein deel van Frans-Polynesië weergegeven. Het was onmogelijk om alle 118 eilanden duidelijk op één kaart te krijgen.

 

Maandag en dinsdag: terugreis naar Nederland

Vlucht met French Bee naar Parijs Orly

Maandag vlieg ik met French Bee van Tahiti naar Parijs in Frankrijk. Een vliegreis van ongeveer 22 uur met onderweg nog een tussenstop in Guadeloupe. Door vertraging van het vliegtuig moet ik mij haasten van vliegveld Parijs Orly naar station Gare du Nord in Parijs, maar gelukkig ben ik nog net op tijd voor de Thalys naar Nederland. Ik neem de Thalys van Parijs naar Schiphol, stap daar over op een andere trein en ben ’s nachts rond 1 uur thuis.

Informatiebord op Tahiti Airport

Thalys naar NederlandThalys naar Nederland

Een heel onverwachts einde van mijn wereldreis, maar ik ben blij dat ik, gezien de huidige situatie, weer thuis ben. Hoewel het aan de ene kant jammer is dat ik de laatste 2 maanden Zuid-Amerika heb moeten overslaan, denk ik vooral terug aan de 5 fantastische maanden die ik wel heb gehad. Eerst 6,5 week Thailand, Vietnam en Cambodja, toen 9 weken rondreizen door Australië, daarna 4 weken in Nieuw-Zeeland en tenslotte een week in Frans-Polynesië.

Veel dank voor het volgen van mijn reis via deze blog, Instagram en/of Facebook! Er komt binnenkort nog een uitgebreide terugblik op mijn wereldreis online op deze blog en ook kun je nog andere blogs verwachten. Blijf me dus zeker volgen.

arrow_up