Vuurwerk oud & nieuw Sydney

Wat een geweldige week hebben we er op zitten. We vierden oud en nieuw in Sydney, bezochten het oudste nationale park van Australië, liepen maar liefst vier mooie kustwandelingen en genoten van het mooie weer en de stranden rondom Sydney.

 

Zaterdag: Bomaderry-Wollongong

Minnamurra Rainforest

’s Morgens lopen we door het Bomaderry Creek Regional Park. Daarna rijden we door naar Kiama, waar we de Kiama Blowhole bezoeken. Dit is een open grot waar zeewater in stroomt. Bij een hoge golf zie je het water omhoog spuiten. Indrukwekkend! ’s Middags gaan we naar het Minnamurra Rainforest, waar we een hike maken door het regenwoud naar een mooie waterval. We overnachten vlakbij zee, in een noordelijke buitenwijk van Wollongong (dat is de 10e stad van Australië met zo’n 300.000 inwoners).

Bomaderry Creek Regional ParkKiama Blowhole

Minnamurra RainforestMinnamurra Rainforest

 

Zondag: Royal National Park

Uitzicht Royal NP

Zondag is een speciale dag, want ik vier mijn verjaardag in Australië. Heel bijzonder om dat aan de andere kant van de wereld te vieren met een temperatuur van bijna 30 graden. Vandaag staat het Royal National Park op het programma. Dit is het oudste nationale park van Australië (en het op één na oudste nationale park ter wereld). We maken twee hele mooie hikes langs zee en zien onder andere de ‘Wedding Cake Rock’, één van de bekendste punten in het park. Ook de uitzichten over de kust zijn heel mooi.

Uitzicht Royal NP

Wedding Cake RockWedding Cake Rock

Gelmer bij Wedding Cake RockUitzicht Royal NP

 

Maandag: stranden van Cronulla

Cronulla Beach

Vandaag genieten we van een heerlijke stranddag in Cronulla, iets ten zuiden van Sydney. We maken een wandeling van Wanda Beach naar Cronulla Beach en relaxen daarna nog een paar uurtjes op Wanda Beach. Een heerlijke dag.

Veel stranden in Australië hebben ook een (natuurlijk) zwembad. Deze is gevuld met zeewater, maar zwemmen is veiliger doordat er een afscherming is (geen last van gevaarlijke stroming en haaien).

Cronulla Beach Rock PoolWanda Beach

 

Dinsdag: oud & nieuw in Sydney

Oud & nieuw in Sydney (vuurwerk boven Harbour Bridge)

Vandaag is het 31 december en vieren we oud & nieuw in Sydney. Het is nog even spannend of het vuurwerk door gaat in verband met alle bosbranden, maar we hebben geluk (al had ik er ook alle begrip voor als het niet was doorgegaan). We hebben een mooie plek uitgekozen om het vuurwerk te zien (met goed zicht op het Opera House en de Harbour Bridge) en genieten enorm van de fantastische show. Het jaar 2020 begint voor ons 10 uur eerder dan in Nederland.

Oud & nieuw in Sydney (bootparade)Oud & nieuw in Sydney (familievuurwerk)

Oud & nieuw in Sydney

 

Woensdag: centrum van Sydney verkennen

Opera House

Woensdag slapen we eerst uit en ’s middags gaan we op pad om het centrum van Sydney te verkennen. We beginnen bij Hyde Park en maken een mooie wandeling via de St. Maria Kathedraal, de Botanische Tuinen en het Opera House naar de Harbour Bridge. Tussendoor brengen we een kort bezoek aan twee musea. We lopen aan het eind van de middag de Harbour Bridge over vanuit het centrum naar noord en pakken vanaf daar de ferry terug. Vanaf de Harbour Bridge hebben we een prachtig uitzicht over Sydney.

St. Maria Kathedraal

Botanische tuin SydneyGelmer met op achtergrond Opera House en Harbour Bridge

Skyline Sydney vanaf Harbour Bridge

 

Donderdag: kustwandeling van Coogee Beach naar Bondi Beach

Uitzicht Coastal Walk

Ondanks dat Sydney meer dan 5 miljoen inwoners heeft, vind ik het een hele relaxte stad. Je loopt niet de hele dag tussen hoge gebouwen, maar kunt bijvoorbeeld ook mooie wandelingen langs de kust maken. Vandaag lopen we de bekendste wandeling, van Coogee Beach naar Bondi Beach. Deze wandeling is ongeveer 6 kilometer lang. Onderweg genieten we van de mooie stranden en prachtige uitzichten.

Coogee BeachBronte Beach

Gordons BayUitzicht Coastal Walk

Bronte Beach

Uitzicht Coastal Walk

Bondi Beach

 

Vrijdag: hike van Manly naar Spit Bridge

Uitzicht hike Manly naar Spit Bridge

Vandaag lopen we een andere kustwandeling in Sydney. We nemen de ferry naar Manly, een voorstad ten noordoosten van Sydney, en lopen vanaf daar een hike van 10 kilometer langs de kust tot Spit Bridge. Ik had er vooraf weinig over gelezen, maar het blijkt een prachtige hike te zijn met geweldige uitzichten en verborgen strandjes. Inspannend, maar ook zeker genieten!

Uitzicht hike Manly naar Spit Bridge

Uitzicht hike Manly naar Spit BridgeUitzicht hike Manly naar Spit Bridge

Uitzicht hike Manly naar Spit Bridge

Uitzicht hike Manly naar Spit Bridge

Bosbranden Australië 2019-2020:

In het vorige weekverslag noemde ik de bosbranden in Australië al even. Momenteel kun je het in het Nederlandse nieuws bijna niet missen. In de staat New South Wales (waar we nu zijn) is de noodtoestand afgeroepen, veel mensen moeten geëvacueerd worden en de verwachting is dat de bosbranden nog heftiger worden.

Gelukkig bevinden wij ons in veilig gebied. New South Wales is namelijk 20x groter dan Nederland en het is niet overal gevaarlijk. Er zijn veel verschillen tussen de bosbranden m.b.t. grootte, mate van controle door de brandweer en gevaarzetting. We zijn nu in Sydney en de dichtstbijzijnde bosbrand is hier zo’n 80 kilometer vandaan (en die is onder controle en veroorzaakt geen gevaar voor Sydney). Verder hebben we de afgelopen week ook geen last gehad van smog.

Het evacuatiegebied bevindt zich zuidelijker, op de grens tussen Victoria en New South Wales (het gebied waar we vorige week nog waren; op het kaartje onderaan dit weekverslag ongeveer tussen Lakes Entrance en Bomaderry). Daar is het echt gevaarlijk en kun je beter niet blijven; wij zitten daar gelukkig alweer meer dan 150 kilometer vanaf. Momenteel lopen we dus niet direct gevaar, al houden we natuurlijk de situatie wel goed in de gaten.

 

Het plan was eerst om naar de Blue Mountains te gaan (een mooi nationaal park op 2 uur rijden van Sydney), maar omdat daar bosbranden vlakbij zijn hebben we dat geannuleerd. We gaan daarom dit weekend Sydney verder verkennen.

Mijn vader vliegt aanstaande maandag terug naar Nederland en dan reis ik met de nachtbus een heel stuk noordelijker, bijna tot de grens met Queensland. Ik heb dan nog ongeveer 4 weken de tijd voor de oostkust (met name de staat Queensland), voor ik naar Nieuw-Zeeland vlieg. Over dat deel van Australië lees je de komende weken meer.

Route Australië weekverslag 11

Reacties  

# Cita Diepenmaat 05-01-2020 21:49
Wat is het daar allemaal geweldig mooi!
En nog 4 weken Australië voor de boeg!
Antwoorden
# Gelmer (Dive into the World) 05-01-2020 22:08
Australië is echt een prachtig land. Oostkust schijnt ook heel mooi te zijn, dus ben benieuwd naar de komende weken.
Antwoorden
# Erna en Remco 04-01-2020 22:34
Nog even samen genieten en Manfred een goede vlucht gewenst voor maandag.
Antwoorden
# Gelmer (Dive into the World) 04-01-2020 22:41
Bedankt! Ook namens pap.
Antwoorden
arrow_up