Sfeerbeeld Adelaide

Ik heb er weer een geweldige week op zitten. Begin van de week was ik nog in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Daarna was ik weer even terug in Bangkok (Thailand), om vanaf daar door te vliegen naar de Australische stad Adelaide. Adelaide is het beginpunt van mijn reis door Australië.

 

Zaterdag: naar de S-21 en de Killing Fields in Phnom Penh

S-21 gevangenis Phnom Penh

In het vorige weekverslag kon je lezen dat ik de Killing Fields en Killing Cave in Battambang bezocht. Vandaag staat er weer Rode Khmer geschiedenis op het programma. Ik breng namelijk een bezoek aan de S-21 gevangenis (heet nu Tuol Sleng Genocide Museum) en de Killing Fields in Phnom Penh. Enorm heftige plekken om te bezoeken. Zo zie je foto’s van gevangenen, 8000 schedels van mensen die bij de Killing Fields vermoord zijn, martelwerktuigen en kledingresten. 

Foto's van gevangenen S-21 gevangenisS-21 gevangenis buitenzijde

Ik denk dat het goed is om dit soort plekken te bezoeken en de herinnering aan slachtoffers levend te houden. Zoiets als hier gebeurd is, zou nooit meer voor mogen komen. Toch zijn er helaas ook veel andere voorbeelden te noemen. Denk aan de burgeroorlog in Rwanda en de Jodenhaat van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer weten over de Rode Khmer, S-21 gevangenis en Killing Fields? Lees dan onderstaande informatieblokken.

Killing Tree bij de Killing Fields

Informatie over de Rode Khmer:
De Rode Khmer, onder leiding van dictator Pol Pot, was aan de macht in Cambodja van 1975 tot 1979 en heeft in die periode ongeveer 2 miljoen mensen vermoord (op een totale bevolking van 7 miljoen). De Rode Khmer had met name een hekel aan stedelingen en intellectuelen. Zij werden dan ook in grote getale vermoord. Verder werden mensen die in steden woonden gedwongen te verhuizen naar het platteland en op collectieve boerderijen te gaan werken.

Informatie over de S-21 gevangenis:
In de S-21 gevangenis werden (mogelijke) vijanden van het Rode Khmer regime opgesloten (vaak werden ze enkel opgesloten omdat ze een tweede taal spraken, gestudeerd hadden, een bril droegen of in de stad woonden). De gevangenen werden gedwongen een bekentenis af te leggen, bijvoorbeeld dat ze hun werk niet goed hadden uitgevoerd of dat ze een spion waren voor de CIA. Er werden verschrikkelijke martelmethodes gebruikt om dit voor elkaar te krijgen. Na het afleggen van een bekentenis werden ze vermoord. De gevangenis had niet voor niks de verschrikkelijke bijnaam: “de plaats waar mensen binnen gaan, maar nooit meer buiten komen.” Er zijn slechts 12 overlevenden op een totaal van tussen de 12.000 en 20.000 gevangenen.

Informatie over de Killing Fields in Phnom Penh:
In heel Cambodja waren er meer dan 300 Killing Fields, waarvan die in Phnom Penh het bekendst zijn. Op deze plek zijn ongeveer 20.000 mensen vermoord, waaronder veel gevangenen uit de S-21 gevangenis. De Rode Khmer wilde kogels besparen en knuppelde daarom de meeste mensen dood aan de rand van een kuil. Baby’s en kleine kinderen werden met hun hoofd tegen een boom gegooid om ze te vermoorden. Deze boom, de ‘Killing Tree’, kun je nog steeds zien.

 

Zondag: centrum van Phnom Penh verkennen

Independence Monument Phnom Penh

Ik heb nog niet veel gezien van Phnom Penh zelf, dus ik besluit vandaag de stad te gaan verkennen. Eerst loop ik naar de Wat Phnom tempel en de Centrale Markt. Vanaf daar neem ik een tuktuk naar Independence Monument. Dit monument is gebouwd ter gelegenheid van de onafhankelijkheid van Frankrijk. Vervolgens loop ik langs de Tonlé Sap rivier terug naar het hostel.

Wat PhnomTonlé Sap rivier

 

Maandag en dinsdag: terug in Bangkok

Vlucht Phnom Penh-Bangkok

De grote intercontinentale vluchten heb ik als eerste geboekt. Bangkok is één van de beste transporthubs in Zuidoost-Azië, dus mijn vlucht naar Australië heb ik vanaf hier geboekt. Later bleek dat ik mijn reis door Azië zou eindigen in Phnom Penh. Vandaag vlieg ik met Air Asia van Phnom Penh naar de Thaise hoofdstad Bangkok. Ik ga verder de stad niet meer in, maar blijf maandagmiddag en dinsdag in en rond het hostel hangen.

Straatbeeld Bangkok 

Woensdag en donderdag: vlucht naar Adelaide 

Mall's Balls

Na twee nachten Bangkok is woensdagmiddag mijn vlucht naar Adelaide (Australië). Ik vlieg met Singapore Airlines en heb een overstap van vier uur op, volgens velen, het mooiste vliegveld ter wereld: Singapore Airport. Donderdagmorgen kom ik in Adelaide aan en ’s middags heb ik nog tijd om een eerste indruk van de stad te krijgen.

Op bovenstaande foto zie je trouwens de Mall’s Balls, een kunstwerk in het bekendste winkelgebied van Adelaide (Rundle Mall). Onderstaande foto’s geven een beeld van Singapore Airport. Het vliegveld is vooral bekend door Jewel, een entertainment- en winkelcomplex met onder andere ’s werelds hoogste indoor waterval. Vanuit de transitzone kun je daar helaas niet komen, maar je kunt het wel zien vanuit de Skytrain die twee terminals met elkaar verbindt.

Singapore Airport (Jewel)Singapore Airport

 

Vrijdag: Adelaide verkennen en diverse musea bezoeken

Adelaide skyline

Mijn eerste volle dag in Adelaide benut ik goed. Ik bezoek meerdere (gratis) musea. Mijn favoriet is het MOD. museum, een interactief museum dat over de toekomst gaat. De huidige tentoonstelling gaat over 7 broers en zussen die in het jaar 2050 leven. Verder weet de Art Gallery of South Australia mij te verrassen met mooie kunstwerken, waaronder veel moderne kunst.

MOD. Museum AdelaideMOD. Museum Adelaide

The Art Gallery of South Australia

The Art Gallery of South AustraliaThe Art Gallery of South Australia

Ook maak ik een wandeling langs diverse bezienswaardigheden, zoals St. Peters Cathedral, het Adelaide Oval (sportstadion) en Chinatown. Verder is er ook veel streetart te bewonderen in Adelaide. Al met al een hele leuke eerste dag in Australië!

St. Peters Cathedral

Adelaide OvalChinatown Adelaide

Streetart AdelaideStreetart Adelaide

Vandaag (zaterdag) is een leuke dag, want vanavond wacht ik mijn vader op op het vliegveld. Hij gaat de komende vier weken met mij mee reizen (super gezellig!). We zijn morgen nog 1 dag in Adelaide en halen dan maandag de huurauto op waarmee we een roadtrip gaan maken van Adelaide naar Sydney. Wat op de planning staat: mooie natuurparken, leuke steden, heerlijke stranden en de Great Ocean Road. Meer daarover in de volgende weekverslagen. Meer zien? Volg me dan op Instagram!

Locatie Adelaide in Australië

arrow_up