Angkor Wat

Begin deze week vloog ik van Vietnam naar Cambodja. Ik begon mijn rondreis door Cambodja in Siem Reap, de meest populaire bestemming in Cambodja. Daarna reisde ik door naar het minder bekende Battambang om de week ten slotte af te sluiten in hoofdstad Phnom Penh.

 

Zaterdag: vlucht naar Cambodja

Vlucht naar Cambodja

Zaterdag breng ik eerst nog bij het hostel door en ’s avonds heb ik een vlucht met Cambodia Angkor Air van Đà Nẵng (Vietnam) naar Siem Reap (Cambodja). Siem Reap staat bekend om de Angkor Wat tempel. Er zijn echter nog veel meer Angkor tempels die het bezoeken waard zijn.

Het Angkor gebied is zo’n 400 km2 groot en staat sinds 1992 op de UNESCO werelderfgoedlijst. In dit gebied zijn ten tijde van het Khmer-rijk (tussen de 9e en 13e eeuw was dit het machtigste rijk in Zuidoost-Azië) meerdere tempels en steden gebouwd.

Misschien ken je het Angkor complex wel van de film ‘Lara Croft: Tomb Raider’ (2001) met Angelina Jolie? Deze film is namelijk deels opgenomen bij de Ta Prohm tempel in dit gebied.

 

Zondag: sunsettour bij de Angkor tempels

Preah Khan tempel

Via het hostel is het mogelijk tours te boeken en ik besluit vandaag mee te gaan met de sunsettour. De tourgroep is gevarieerd qua nationaliteiten met een Zuid-Koreaan, een Japanner, drie Fransen en een Nederlander (ik dus). We bezoeken vijf tempels: Preah Khan, Neak Pean, Ta Som, East Mebon en Pre Rup. Bij de laatste tempel bekijken we de zonsondergang, die helaas niet zo spectaculair is. De tempels zijn dat gelukkig wel!

Preah Khan tempel

Neak Poan tempelTa Som tempel

Ta Som tempel

Ta Som tempel East Mebon tempel

 

Maandag: sunrisetour bij de Angkor tempels

Zonsopkomst Angkor Wat

De vijf tempels die ik gisteren bezocht zijn iets minder bekend. Vandaag ga ik mee met de sunrisetour, waarbij we vijf bekende tempels bezoeken. De tour begint met het bekijken van de zonsopkomst bij Angkor Wat en daarna hebben we tijd om dit tempelcomplex te verkennen. Het vroege opstaan (4 uur) is het zeker waard, want de zonsopkomst bij Angkor Wat is echt heel mooi. Na bijna twee uur bij Angkor Wat te hebben doorgebracht bezoeken we nog vier andere tempels: Bayon, Ta Keo, Ta Prohm en Banteay Kdie.

Zonsopkomst Angkor Wat

Angkor WatAngkor Wat

Bayon Temple

Bayon TempleTa Keo Temple

Ta Phrom Temple

 

Dinsdag: relaxdag en praktische zaken regelen in Siem Reap

Naast dat het heerlijk is om af en toe wat rust te pakken (uitslapen, Netflix of een boek lezen) moet ik soms ook wat tijd inplannen om praktische zaken te regelen, zoals het boeken van de volgende hostels. Zo’n dag was het dus vandaag.

 

Woensdag: per boot naar Battambang

Boot naar Battambang

Ik besluit de boot te nemen naar Battambang. Ondanks dat je dan langer onderweg bent dan met de bus, schijnen de uitzichten veel goed te maken. In totaal duurt de boottocht maar liefst 8 uur. Maar hoewel de uitzichten mooi zijn, is het wel veel van hetzelfde en duurt het mij te lang.

Boot Siem Reap-BattambangBoot Siem Reap-Battambang

 

Donderdag: de omgeving van Battambang verkennen

Bat Cave Battambang

In Battambang heb ik één volle dag te besteden en dat is in principe genoeg om de highlights van de stad en de omgeving te zien. Ik heb een tour geboekt en de eerste stop is bij een familie die elke dag verse noedels bereidt en die verkoopt aan winkels en restaurants in Battambang. Erg interessant om dit bereidingsproces te zien. Daarna gaan we door naar de Killing Fields van Battambang. Op die plek zijn maar liefst 10.008 mensen vermoord door de Rode Khmer. Een indrukwekkende plek.

Verse noedelsKilling Fields Battambang

De Rode Khmer, onder leiding van dictator Pol Pot, was aan de macht in Cambodja van 1975 tot 1979 en heeft in die periode ongeveer 2 miljoen mensen vermoord (op een totale bevolking van 7 miljoen). De Rode Khmer had met name een hekel aan stedelingen en intellectuelen. Zij werden dan ook in grote getale vermoord. Verder werden mensen die in steden woonden gedwongen te verhuizen naar het platteland en op collectieve boerderijen te gaan werken.

Na de Killing Fields stoppen we bij een aantal plekken waar we het bereidingsproces van producten te zien krijgen en de producten mogen proeven: sticky rice, rijstpapier (wordt gebruikt voor loempia’s), verse en gefrituurde loempia’s, rijstwijn en gefrituurde bananenschijven. Vervolgens lunchen we bij een lokaal restaurant waar we een Cambodjaanse pannenkoek eten.

Rijstpapier maken

Na de lunch volgt een hele leuke activiteit, namelijk een ritje met de Bamboo Train. Met deze trein, gemaakt van bamboe, kun je een ritje maken over het enkelsporige traject. Als er een trein van de andere kant komt, moet één van de treinen van de rails worden getild. Leuk om mee te maken! Ik was vooral verrast over de snelheid van de bamboetrein.

Bamboetrein Battambang

Bamboetrein Battambang

Vervolgens nog een stop bij een snackkraampje langs de kant van de weg om een paar hapjes gefrituurde rat te proeven. Smaakt eigenlijk gewoon als kip. Daarna door naar de Killing Cave die ook gebruikt werd door de Rode Khmer (lijken werden hier naar beneden gegooid in de grot). We lopen door naar een uitzichtpunt iets hoger op de berg, vanwaar we een mooi uitzicht hebben over de omgeving.

Gefrituurde ratKilling Cave Battambang

De laatste stop van de tour is bij de Bat Cave. Elke dag rond zonsondergang vliegen hier ruim 10 miljoen vleermuizen naar buiten op zoek naar voedsel. Heel bijzonder om dit te zien. Ten slotte rijden we terug naar het hostel waar we genieten van een lekker diner. Battambang is een minder toeristische bestemming, maar er is echt veel te zien in de omgeving. Het was een goede keuze om hier heen te gaan.

Bat Cave Battambang

 

Vrijdag: van Battambang naar Phnom Penh

Uitzicht over rivier in Phnom Penh

Ik sluit mijn reis door Cambodja af in hoofdstad Phnom Penh. Vanaf Battambang neem ik een minivan naar Phnom Penh. Transport is in de meeste gevallen heel makkelijk te regelen via het hostel. Als ik in Phnom Penh arriveer is het al eind van de middag. Na het inchecken begeef ik me naar het dakterras van het hostel om te genieten van het uitzicht over de rivier, te eten en dit weekverslag te schrijven.

Route Cambodja (week 6)

Ik ben vandaag en morgen nog twee volle dagen in Phnom Penh. Maandag vlieg ik naar de Thaise hoofdstad Bangkok (waar ik deze wereldreis begonnen ben). De reden daarvoor is dat ik mijn vlucht naar Australië vanaf Bangkok geboekt heb (ik wist toen nog niet precies waar mijn reis door Azië zou eindigen en Bangkok is één van de beste transporthubs in deze regio).

Ik slaap twee nachten in Bangkok en vlieg dan woensdag naar Adelaide in Australië. Het volgende weekverslag schrijf ik dus in een nieuw werelddeel: Oceanië.

Reacties  

# Cita 03-12-2019 13:39
Bedankt Gelmer. Ik lees je verslagen met veel belangstelling. In één woord indrukwekkend. Op naar het volgende werelddeel. Goede reis verder en gezellig dat Manfred straks met je meereist.
Antwoorden
# Gelmer (Dive into the World) 03-12-2019 14:23
Heel leuk om te horen! :) Ik heb veel zin aan het volgende werelddeel (hoewel Azië ook geweldig was). Dankjewel, zeker gezellig.
Antwoorden
arrow_up