Straatleven in Hanoi

Na twee prachtige weken in Thailand vloog ik begin deze week door naar Vietnam. Ik begon mijn reis door Vietnam in de hoofdstad Hanoi. Daar bracht ik afgelopen week vier dagen door. Donderdagavond reisde ik met de nachtbus naar Sapa, waar ik vrijdag en zaterdag een hele mooie trekking deed door de rijstvelden.

 

Zaterdag: relaxdag in Chiang Mai

Zwembad in Chiang Mai

Mijn laatste middag en avond in Thailand breng ik door in een appartement vlakbij het vliegveld van Chiang Mai. Een appartement met zwembad, dus een relaxte afsluiter van twee weken Thailand.

 

Zondag: vlucht Chiang Mai - Hanoi

Vliegtuig Air Asia

Vandaag komt dan toch echt een einde aan twee prachtige weken Thailand, want ik vlieg door naar het volgende land: Vietnam. Ik heb een vlucht met Air Asia van Chiang Mai naar de Vietnamese hoofdstad Hanoi. ’s Avonds loop ik een rondje door het centrum van Hanoi en over de Night Market (die elk weekend gehouden wordt). 

Huc Bridge in de avond Hanoi Night Market

 

Maandag: Free Walking Tour en naar het Hồ Chí Minh Mausoleum

Straatleven in Hanoi

’s Morgens ga ik mee met een Free Walking Tour die door het hostel georganiseerd wordt. We lopen langs de Saint Joseph Kathedraal en het Hoàn Kiếm Lake. Daarna bezoeken we een lokale markt en gaan we naar het Giảng Cafe dat bekend staat om de eierkoffie. Ik kies een egg chocolate. Rond 1950 was er in Hanoi een tekort aan melk, dus de eigenaar van Giảng Cafe besloot in plaats van koffiemelk eierdooier met vanillesuiker te gebruiken. En dat serveren ze nu nog steeds.

Saint Joseph KathedraalHoan Kiem Lake

Dong Xuan MarketEgg chocolate bij Giang Café

’s Middags breng ik met een andere backpacker een bezoek aan de bekende Train Street en het Hồ Chí Minh Mausoleum. Hồ Chí Minh had een belangrijke rol tijdens de Vietnamoorlog en bij de oprichting van Noord-Vietnam.

Train Street Hanoi

Ho Chi Minh Mausoleum

 

Dinsdag: op pad met Long Bùi van Hanoi Kids

Temple of Literature

Dinsdagmorgen heb ik een tour geboekt met Hanoi Kids. Deze organisatie biedt gratis tours aan, waarbij je een dag(deel) op pad gaat met een Vietnamese student (je betaalt wel evt. entreekosten en lunch). De student leert hierdoor beter Engels en jij leert de stad Hanoi nog beter kennen. Om 9 uur haalt Long Bùi mij op bij het hostel. Hij studeert Computer Science aan de Universiteit van Hanoi en neemt me eerst mee naar de Temple of Literature. De Temple of Literature is gebouwd voor de Chinese filosoof Confucius en dit is ook de plek waar de eerste universiteit van Vietnam stond.

Temple of Literature

Daarna lopen we naar de Hỏa Lò Prison. Een gevangenis die al gebruikt werd tijdens de Frans koloniale tijd om Vietnamese gevangenen op te sluiten, maar bekend is geworden doordat er tijdens de Vietnamoorlog Amerikaanse krijgsgevangenen gevangen werden gehouden. Deze noemden de gevangenis spottend ‘Hanoi Hilton’.  

Hoa Lo Prison Hoa Lo Prison

Vervolgens lopen we langs het meer en gaan we samen lunchen. Tussendoor is er tijd om het over zijn leven in Hanoi te hebben en de verschillen tussen Nederland en Vietnam te bespreken. Erg interessant!

Tour met Hanoi KidsLunch dinsdag

 

Woensdag: wandelen door het centrum van Hanoi

Koopwaar in Hanoi

De leukste manier om Hanoi te verkennen is lopen door het centrum. Doordat Vietnam vroeger een kolonie was van Frankrijk is er nog een hele Franse wijk. Een heel verschil met het Old Quarter waar ik daarna doorheen loop. Het mooiste zijn toch wel de kleine straatjes vol koopwaar. Ik sluit de dag af met een wandeling rond het meer.

Het verkeer is ook geweldig hier. Auto’s zijn heel duur, dus bijna iedereen rijdt op een motorbike. Vooral tijdens de spits is het heel druk en chaotisch. Je drukt hier op de claxon om te laten weten dat je eraan komt, dus je hoort continu auto’s en motorbikes toeteren. Ook oversteken is een verhaal apart: je steekt je hand op en steekt de straat over, de motorbikes zigzaggen dan om je heen.

Opera van Hanoi

Straatleven HanoiStreetart Hanoi

The Huc Bridge

 

Donderdag: laatste dag in Hanoi en nachtbus naar Sapa

Tran Quoc Pagoda

Ik begin de dag bij de keizerlijke stad / citadel van Thăng Long. Deze citadel is gebouwd in de 11e eeuw en was meer dan 1000 jaar het centrum van de Vietnamese macht. Hoewel het tegenwoordig zelfs op de Unesco werelderfgoedlijst staat, vind ik het niet zo bijzonder.

Thang Long Citadel

Thang Long Citadel

Na mijn bezoek aan de citadel loop ik door naar het West Lake. Hier zijn meerdere mannen aan het vissen. Vervolgens loop ik langs het meer naar de nabijgelegen Tran Quoc Pagoda (gelegen op een schiereiland). ’s Avonds neem ik de nachtbus naar Sapa, dat op 6 uur rijden ten noordwesten van Hanoi ligt.

Vissers bij West Lake

Tran Quoc PagodaTran Quoc Pagoda

Nachtbus naar Sapa

 

Vrijdag en zaterdag: trekking rondom Sapa

Uitzicht tijdens trekking

Vrijdagmorgen word ik om 6 uur opgehaald op het busstation door Sau en zijn vrouw Mu. Na een ontbijt begin ik aan de trekking rondom Sapa, waarbij Mu mijn gids is. Fantastische uitzichten over de rijstvelden en omgeving, waterbuffels spotten, lopen door lokale dorpjes, watervallen zien en overnachten in een homestay (een kamer bij mensen thuis): het zijn twee geweldige dagen. Het pad is soms lastig of steil, maar dat maakt het juist leuk! Sapa is enorm toeristisch, maar tijdens het hiken komen we maar heel weinig andere toeristen tegen.

Uitzicht tijdens trekking

Waterval tijdens trekking

Samen met tour guide Mu

Uitzicht tijdens trekkingUitzicht tijdens trekking

Uitzicht tijdens trekking

Waterbuffel tijdens trekkingMu tijdens trekking

Ga je ooit naar Sapa, boek dan zeker deze tour bij Sau en Mu. Je ondersteunt hiermee een lokaal gezin en helpt zo een beetje mee om hun droom waar te maken: het hebben van een eigen homestay. Ze spreken allebei heel goed Engels en laten je met veel enthousiasme de omgeving van Sapa zien. Je kunt de tour het beste boeken door Sau een appje te sturen. Meer weten? Bekijk dan zijn Facebookpagina of stuur mij even een mailtje.

Genieten van het uitzicht

Vandaag (zondag) ben ik nog een dag in Sapa om uit te rusten van de trekking, deze blog te schrijven en wat dingen uit te zoeken voor het vervolg van mijn reis door Vietnam. Vanavond reis ik met de nachtbus naar Cat Ba, een eiland voor de kust van Vietnam, waar ik in elk geval twee dagen wil blijven. 

Vietnam wereldreis week 3

Reacties  

# Ineke Jacobs 20-11-2019 18:59
Hoi Gelmer,

Geweldige foto’s en prachtige verhalen. Genieten!! Maar ik vraag me wel af hoe die eierkoffie smaakte?
Antwoorden
# Gelmer (Dive into the World) 21-11-2019 02:54
Hoi Ineke,

Leuk dat je reageert! Dankjewel. Ik had de egg chocolate en die smaakte verrassend goed. Je mengt alles door elkaar en dan smaakt het eigenlijk gewoon als chocolademelk (of koffie) met een iets 'romigere smaak'. Lastig om te omschrijven, dus je moet het eigenlijk gewoon zelf eens gaan proberen!
Antwoorden
# Henk van de Riet 11-11-2019 07:59
we genieten van je beelden en verhalen. Prachtig Gelmer!
Antwoorden
# Gelmer (Dive into the World) 12-11-2019 16:52
Leuk om te horen! Dank voor je reactie.
Antwoorden
arrow_up