Erawan National Park - waterval level 3

De eerste week zit er op. Het was een mooie week en ik heb enorm genoten. Ik begon de week in de Thaise hoofdstad Bangkok en reisde daarna door naar Kanchanaburi waar ik meer te weten kwam over de geschiedenis van de Birmaspoorlijn en verder het Erawan National Park bezocht. Vrijdag reisde ik van Kanchanaburi door naar tempelstad Ayutthaya.

 

Zaterdag en zondag: vlucht van Amsterdam naar Bangkok

Vliegtuig van Eva Air op Schiphol - het toestel waarmee ik naar Bangkok vlieg

Na het afscheid op Schiphol is het tijd voor de eerste vlucht van mijn wereldreis: een rechtstreekse vlucht met Eva Air van Schiphol naar Bangkok. Eerst wat praktische zaken regelen (geld wisselen en simkaart kopen) en daarna neem ik de bus naar Khao San Road (dé backpackersstraat van Bangkok). Mijn hostel is op minder dan 10 minuten lopen van Khao San Road, dus dat is ideaal.

Gelmer op Schiphol, het begin van de wereldreis Straatbeeld Bangkok

 

Maandag: bekende en onbekende tempels bezoeken in Bangkok

Golden Mount Bangkok (Wat Saket)

Bangkok is de enige plek tijdens mijn wereldreis waar ik al eens eerder ben geweest. Het leuke daarvan is dat ik nu niet naar de toeristische hoogtepunten hoef, maar ook wat onbekendere plekken kan bezoeken. Ik bezoek meerdere mooie tempels, zowel bekende als onbekende. Eén van de mooiste is de Golden Mount (Wat Saket). Deze tempel had ik de vorige keer al gezien, maar toen niet beklommen. Na het beklimmen van meer dan 300 treden wacht me boven een mooi uitzicht over Bangkok.

Uitzicht vanaf de Golden Mount

Biddende monniken in BangkokWat Benchamabophit

Koninklijk paviljoen

Wat BowonniwetKhao San Road Bangkok

 

Dinsdag: door naar Kanchanaburi

Bridge on the River Kwai

Ik neem een vroege bus naar Kanchanaburi, een stad die ligt op ongeveer 2 uur rijden van Bangkok. Kanchanaburi staat met name bekend om de Bridge on the River Kwai, een populaire dagexcursie vanuit Bangkok. Ik heb gelukkig langer de tijd om Kanchanaburi en omgeving te verkennen.

Voor wie het verhaal niet kent:

Toen Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa allemaal landen innam, deed Japan hetzelfde in Azië. Japan veroverde onder andere het toenmalige Nederlands-Indië. Krijgsgevangen werden aan het werk gezet in kampen. Als verkorte route naar het land Birma (tegenwoordig Myanmar) had Japan bedacht om een spoorlijn aan te gaan leggen tussen Thailand en Birma. Krijgsgevangen moesten deze Birmaspoorlijn aanleggen en op sommige stukken met de hand graven of uithakken uit de rotsen. Per dag stierven gemiddeld maar liefst 75 arbeiders, waaronder ook Nederlanders (afkomstig uit Nederlands-Indië). Daarom wordt de spoorlijn tegenwoordig ook wel Dodenspoorlijn genoemd.

Bij het hostel huur ik een fiets. De eerste stop wordt het Death Railway Museum, waar ik meer lees over deze heftige tijd. Daarna bezoek ik de erebegraafplaats die er naast ligt. Hier liggen omgekomen krijgsgevangenen van de Birmaspoorlijn begraven. Er zijn maar liefst 1800 Nederlanders begraven op deze begraafplaats.

Erebegraafplaats Kanchanaburi

Na het bezoek aan de begraafplaats fiets ik door naar de bekende Bridge on the River Kwai. Deze brug is ook aangelegd tijdens WO II door Engelse krijgsgevangen en hier is later een film over gemaakt. Een bijzondere plek om in het echt te bezoeken, zeker in combinatie met het museum en de begraafplaats.

Ik sluit mijn fietstocht af met een heerlijke lunch bij On’s Thai Issan, één van de lekkerste Thaise maaltijden tot nu toe!

Bridge on the River Kwai

Mijn huurfiets in KanchanaburiEten bij On's Thai Issan in Kanchanaburi

 

Woensdag: mooie watervallen in het Erawan National Park

Waterval op level 3 van het Erawan NP

Vandaag geen geschiedenis, maar natuur. Ik breng namelijk een bezoek aan het Erawan National Park. Ik neem de lokale bus naar het park dat op ongeveer 1,5 uur rijden van Kanchanaburi ligt. Het nationale park bestaat uit meerdere watervallen, de één nog mooier dan de ander. Er komen veel toeristen en Thaise gezinnen, dus het is behoorlijk druk. Ik ben gelukkig redelijk op tijd en hoe hoger ik kom, hoe rustiger het wordt. Het eerste deel bestaat uit een betonnen wandelpad, maar ongeveer halverwege stopt het pad en loop ik door het zand en over de rotsen.

Naambord Erawan NP

Waterval aan het begin van het parkBij een mooi uitzichtpunt in het park

Waterval op level 2 (Erawan National Park) 

Donderdag: Hellfire Pass + rit over de Dodenspoorlijn

Hellfire Pass

’s Morgens neem ik de lokale bus naar de Hellfire Pass. Eerst bezoek ik het bijbehorende museum om meer over het achterliggende verhaal te weten te komen. De Hellfire Pass was één van de moeilijkst aan te leggen delen van de eerdergenoemde Birmaspoorlijn. Dit deel van de lijn moest namelijk volledig worden uitgehakt uit de rotsen. De pas is 75 meter lang en op het diepste punt 25 meter diep. Een enorm zwaar karwei en werkdagen van 16 tot 18 uur waren heel gewoon.

Hellfire Pass MuseumUitzicht vanuit het Hellfire Pass Museum

Daarna loop ik via een wandelpad omlaag om een kijkje te nemen in de pas. Ondertussen luister ik naar een Nederlandstalige audiotour die me meer vertelt over de Dodenspoorlijn en de Hellfire Pass. Een heel indrukwekkend verhaal. Er heersten vele tropische ziektes en elke dag moest de arts een keuze maken wie het minst ziek was om te werken. Want de spoorlijn moest af. Ook in het donker werd er vaak doorgewerkt, bijgelicht door fakkels. Dit nachtelijke zware werk (in combinatie met de fakkels) werd vergeleken met de hel op aarde. Vandaar ook de naam Hellfire Pass.

Een Thais echtpaar ziet me naar de bushalte lopen en biedt aan me bij het station af te zetten. Ik neem hun vriendelijke aanbod aan en tijdens de rit hebben we een leuk gesprek. Op het station van Nam Tok neem ik de trein naar Kanchanaburi. Dit is het deel van de Dodenspoorlijn die nog steeds in gebruik is en waar je een ritje kunt maken met de trein. Onderweg geniet ik van de mooie uitzichten over de rivier en de velden.

Trein van Nam Tok naar Kanchanaburi

Binnenzijde van de treinUitzicht vanuit de trein over de velden

Uitzicht vanuit de trein over de rivier

Uitzicht op trein en rivier

 

Vrijdag: van Kanchanaburi naar Ayutthaya

Interieur van een lokale bus

Het is tijd voor een volgende bestemming, namelijk tempelstad Ayutthaya. Er zijn meerdere manieren om in Ayutthaya te komen. Ik kies ervoor om de lokale bus te pakken. Een hele leuke en goedkope manier om in Ayutthaya te komen, ook al ben ik in totaal zo’n 5 uur onderweg.

Ik loop het laatste stuk naar het guesthouse waar ik verblijf en onderweg spot ik al de eerste tempels.

Aankomst Ayutthaya

 

Het plan is om vandaag meerdere tempels te gaan bekijken en vanavond met de nachttrein door te reizen naar Chiang Mai dat in het noorden van Thailand ligt. Ik heb tot en met volgend weekend de tijd om het noorden van Thailand te verkennen en vlieg daarna door naar Vietnam. Meer daarover in een volgend verslag…

Meer foto’s zien en verhalen horen over mijn reis?
Volg me dan op Instagram, waar ik dagelijks updates in mijn verhaal plaats (diveintotheworld_nl) en Facebook, waar ik ook regelmatig updates plaats voorzien van foto’s (DiveintotheWorldNL).

Kaart weekverslag #01

Reacties  

# the99backpacker 25-11-2019 16:27
Hi Gelmer, ziet er goed uit joh! Mooie tips die ik kan gebruiken de komende weken :) Hou je blogs vol! ik volg je in je reizen!

grtzz Jack
Antwoorden
# Gelmer (Dive into the World) 25-11-2019 16:52
Hoi Jack,
Leuk dat je reageert! Fijn dat je er wat aan hebt. Leuk dat je me volgt. Ik vind het ook leuk om jou te volgen via Instagram en je blog :)
Antwoorden
# Jannie van den Noort 04-11-2019 10:34
Dag Gelmer,
Wat een prachtige reis ben jij aan het maken.
Hoorde het op de verjaardag van je Opa.
Dit is uniek. Echt top.
Ik ga je volgen, hier kan ik nog veel van leren.
Heel veel reisplezier.

hartelijke groet
Jannie van den Noort.
Antwoorden
# Gelmer (Dive into the World) 04-11-2019 10:51
Bedankt voor uw reactie. Ik verwacht inderdaad dat het een hele mooie reis gaat worden. Leuk dat u mij gaat volgen! Bedankt.

Hartelijke groet terug vanuit Vietnam
Antwoorden
# Cita Diepenmaat 28-10-2019 13:44
Bedankt Gelmer voor de update. Schitterende tempels. En wat mooi om te zien dat de begraafplaats er zo goed onderhouden bij ligt. Leuk dat je een lift kreeg. Aardig van ze om dat aan te bieden. Goede reis en ik kijk uit naar het vervolg.
Antwoorden
# Gelmer (Dive into the World) 28-10-2019 15:17
Zeker mooie tempels! Er is een wereldwijde organisatie die veel begraafplaatsen met graven uit WOI en WOII onderhoudt: de Commonwealth War Graves Commission. Ook de Nederlandse Oorlogsgravenstichting speelt hier een rol in. Zie: https://oorlogsgravenstichting.nl/begraafplaats/276/kanchanaburi-war-cemetery

Was inderdaad erg aardig (en ook handig). Dankjewel!
Antwoorden
# Ineke Jacobs 26-10-2019 17:38
Super...
Antwoorden
# Gelmer (Dive into the World) 27-10-2019 17:54
Dankjewel voor je reactie. Leuk dat je me volgt Ineke!
Antwoorden
# Jaab 26-10-2019 16:47
Leuk om je te volgen. Ook zeker goed voor het bijspijkeren van mijn geschiedenis. Geniet
Gr. Jaab
Antwoorden
# Gelmer (Dive into the World) 27-10-2019 17:53
Dank voor je reactie! Afgelopen week inderdaad relatief veel geschiedenis over de Birmaspoorlijn. Momenteel ben ik in het noorden van Thailand en dat is weer meer natuur en cultuur.
Antwoorden
# Lydia van den Noort 26-10-2019 08:55
Een mooi begin van je reis.
Wij genieten mee.
Antwoorden
# Gelmer (Dive into the World) 27-10-2019 17:51
Zeker een mooi begin! Fijn :)
Antwoorden
arrow_up