Gelmer bij Tam Coc in Vietnam

Vorig jaar oktober vertrok ik voor een wereldreis van (in eerste instantie) 7,5 maand. Door mijn eerdere terugkeer naar Nederland is het een reis van 5 maanden geworden. Je hebt al eerder de terugblikken kunnen lezen op 6,5 week Azië, 9 weken Australië en 5,5 week Nieuw-Zeeland en Frans-Polynesië. In deze blog een terugblik op de gehele reis met daarbij nadruk op de hoogtepunten en mooiste plekken.

 

Algemene feiten

Aantal dagen/weken/maanden: 150 dagen / ± 22 weken / 5 maanden

Aantal landen: 6 (Thailand, Vietnam, Cambodja, Australië, Nieuw-Zeeland en Frans-Polynesië)

Aantal dagen per land: 17 dagen Thailand, 21 dagen Vietnam, 8 dagen Cambodja, 65 dagen Australië, 30 dagen Nieuw-Zeeland en 9 dagen Frans-Polynesië

Aantal hoofdsteden: 6 (Bangkok, Hanoi, Phnom Penh, Canberra, Wellington en Papeete)

Aantal tours gedaan: 18 tours

Aantal foto’s gemaakt: Ongeveer 15.000 foto’s (dus zo’n 100 foto’s per dag)

Waterval in Doi Inthanon NP in Thailand

Wellington, Nieuw-ZeelandKangoeroe op North Stradbroke Island

 

Vervoer

Aantal vluchten: 13

Aantal uur in het vliegtuig: ± 58 uur

Aantal busritten langer dan een half uur: 26, waarvan 5 nachtbussen

Aantal uur in de bus: ruim 100 uur

Hoeveelheid kilometer afgelegd per huurauto (in Australië en Nieuw-Zeeland): 8249 km

Aantal fietsen gehuurd: 8 (in Thailand, Vietnam en Frans-Polynesië)

Vliegtuig van Air AsiaGreyhound bus in Australië

Huurauto in Nieuw-ZeelandHuurfiets in Kanchanaburi

 

Accommodaties

Aantal verschillende accommodaties: 73 accommodaties + 5 nachtbussen + 1 nachttrein

Soorten accommodaties: 33 hostels, 14 Airbnbs, 8 motels, 5 guesthouses, 5 hotels, 4 appartementen, 2 cabins op camping en 2 stacaravans

Aantal nachten op een slaapzaal: 71 nachten

Slaapzaal in HuéAirbnb in Queenstown

 

Hoogtepunten

Fraser Island

Mooiste ervaring/plek: Ik vond de driedaagse tour op Fraser Island (in Australië) echt heel gaaf. Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld en heeft geen wegen (het meeste verkeer vindt plaats over het strand). Het was heel gaaf om daar zelf in een 4x4 te mogen rijden. Verder hadden we een gezellige tourgroep en stonden er mooie zwemstops en prachtige uitzichten op het programma.

Gelmer op Fraser IslandLake McKenzie

Mooiste land: Nieuw-Zeeland is echt mijn favoriet! Ik vind de natuur in Nieuw-Zeeland geweldig mooi en enorm gevarieerd. Je hebt er bergen, vulkanische landschappen, felblauwe meren, heuvellandschappen, stranden, geothermische activiteit, baaien en weilanden met schapen.

Mooiste bezienswaardigheid: Ik vond het Opera House in Sydney (Australië) heel mooi om met eigen ogen te aanschouwen. Dit is één van de bekendste gebouwen wereldwijd en is prachtig gelegen in de haven van Sydney.

Opera House in Sydney

Grootste verrassing: Sapa in Vietnam. Daar heb ik een tweedaagse trekking gedaan door de rijstvelden. Mooie uitzichten, een leuke gids, bijzondere verhalen en een uitdagende trekking zorgden voor een goede combinatie. Ik heb zelfs op het punt gestaan Sapa over te slaan, maar ik ben heel blij dat ik toch gegaan ben. Soms zorgen lagere verwachtingen er juist voor dat iets je enorm verrast in positieve zin.

Sapa in Vietnam

Leukste stad: Ik heb niet één favoriete stad, maar drie favorieten. Dat zijn Sydney en Brisbane in Australië en Hanoi in Vietnam.

Sydney is echt een wereldstad, maar heeft ook prachtige natuur, stranden en kustwandelingen vlakbij de stad. Daardoor is er heel veel te zien en te doen in en rond Sydney. Ook het zien van de vuurwerkshow in Sydney met oud en nieuw was een hoogtepunt van de reis.

Skyline SydneyHiken in Sydney

Vuurwerk in oud en nieuw

Brisbane vond ik een verrassend leuke stad, doordat de stad nog niet bij de grote massa bekend is. Brisbane voelt door de hoogbouw aan als een grote wereldstad, maar eigenlijk kun je bijna alles lopend doen. Ook de rivier dwars door de stad heen is heel mooi.

Skyline BrisbaneSouthbank in Brisbane

Hanoi is een stad met 8 miljoen inwoners. Dat merk je aan het drukke verkeer: overal scooters en continu getoeter. De drukte van zo’n grote stad vind ik heerlijk voor een paar dagen. Het is heel leuk om door Hanoi te lopen en allemaal indrukken op doen.

Hanoi in VietnamHanoi in Vietnam

Mooiste natuur: Heel lastig om plekken met elkaar te vergelijken, maar één van de mooiste plekken waar ik de afgelopen vijf maanden ben geweest is Mount Cook in Nieuw-Zeeland en de felblauwe meren in de omgeving (Lake Tekapo en Lake Pukaki). Voor deze foto’s heb je echt geen photoshop nodig!

Mount Cook NPLake Tekapo

Mooiste wandeling: Dat was de Tongariro Alpine Crossing in Nieuw-Zeeland. Dit is een hike van 19 kilometer door een prachtig vulkanisch landschap met telkens wisselende uitzichten.

Tongariro Alpine Crossing

Tongariro Alpine Crossing

Mooiste strand: Het mooiste strand dat ik gezien heb tijdens mijn wereldreis is Greenfield Beach in Australië. Dat ligt bij Jervis Bay, een kleine drie uur rijden ten zuiden van Sydney. Een prachtig gebied met veel spierwitte stranden.

Greenfield Beach

Mooiste museum: MOD. museum in Adelaide. Dat museum gaat over de toekomst en is heel interactief. Het leuke aan Australië is dat bijna alle musea gratis zijn.

MOD. museum in AdelaideMOD. museum in Adelaide

Lekkerste eten: Mijn favoriete land qua eten was Vietnam. Heerlijk Aziatisch eten, broodjes báhn mì en niet pittig.

Báhn mìSweet & sour chicken

Als ik kijk naar individuele gerechten heb ik het allerlekkerst gegeten bij ‘The Tasting Room’ in Wellington (Nieuw-Zeeland). De ‘Beef Wellington’ die ik daar heb gegeten was echt heerlijk. Het gerecht bestaat uit biefstuk, leverpastei en paddenstoelen, verpakt in bladerdeeg. Op plek twee staat Kaffana Restaurant in Adelaide (Australië), waar ik heb genoten van heerlijk Servisch eten. Sinds mijn bezoek aan Belgrado (de hoofdstad van Servië) in 2018 is dat één van mijn favoriete keukens.

Beef WellingtonServisch eten in Adelaide

Beste accommodatie: Je kunt natuurlijk een slaapzaal in een hostel niet vergelijken met een privéaccommodatie. Maar de beste accommodatie vond ik het Halls Haven Resort bij Grampians National Park in Australië. Hier verbleef ik samen met mijn vader in een heerlijk huisje met eigen keuken en woonkamer en een prachtig uitzicht. Ook liepen er kangoeroes en emoes in de achtertuin.

Halls Haven ResortHalls Haven Resort

Mooiste dier: Ik vond de koala’s in Australië echt geweldige dieren om te zien. Ze slapen maar liefst 18 tot 22 uur per dag!

Koala op Raymond Island

Leukste vervoersmiddel: De lokale bus in Thailand. Vaak ben je de enige toerist in deze bussen, het is spotgoedkoop (voor een ritje van ruim 1,5 uur betaal je €1,50) en het is een leuke manier om de omgeving te zien.

Lokale bus in Thailand

Indrukwekkendste plek: De S-21 gevangenis en Killing Fields in Phnom Penh (Cambodja). Het is bijna niet voor te stellen wat voor wreedheden daar gebeurd zijn.

Vriendelijkste mensen: Lastige vraag, maar ik denk dat ik Australiërs het meest vriendelijk en belangstellend vind.

Leukste ontmoeting(en) met lokale bevolking: Rondom Kanchanaburi (Thailand) was de lokale bevolking heel belangstellend en vriendelijk. Verder vond ik ook de hike in Sapa met een lokale gids heel bijzonder. Ten slotte was het ook bijzonder om op Maupiti (Frans-Polynesië) bij een Frans-Polynesisch gezin te overnachten en zo wat mee te krijgen van hun manier van leven.

Ontmoeting in de buurt van KanchanaburiGelmer en Mu in Sapa

Leukste ontmoeting(en) met andere backpackers: Dat was in Vietnam. Daar ook veel met andere backpackers op pad geweest. Sommige backpackers kwam ik op een later moment weer tegen, doordat iedereen ongeveer dezelfde route aflegt door Vietnam.

Meest unieke bestemming: Frans-Polynesië! Daar kom je niet zo snel vanaf Nederland, want het ligt midden in de Stille Oceaan.

Leukste activiteit/tour: Eigenlijk heb ik van alle activiteiten en tours enorm genoten. Maar qua tour sprong de tweedaagse tour naar het Daintree NP en Cape Tribulation in het noordoosten van Australië er echt uit. Een professionele gids die jarenlang reisleider is geweest, een hele gezellige tourgroep en prachtige natuur. Twee hele gezellige en leuke dagen gehad.

Cape TribulationCape Tribulation

Mooiste eiland: Raiatea in Frans-Polynesië was heel mooi. Het is een behoorlijk groot eiland, maar met een e-bike heb ik zo'n 80 kilometer afgelegd en veel van dit prachtige eiland gezien.

Raiatea in Frans-PolynesiëRaiatea in Frans-Polynesië

Eén van mijn andere favorieten was Phillip Island, een prachtig eiland in de buurt van Melbourne (Australië). Phillip Island heeft een prachtige kustlijn en tijdens het hiken was het relatief rustig.

Phillip IslandPhillip Island

 

Minder leuk

Grootste tegenvaller: Gelukkig zijn er nauwelijks plekken geweest die ik tegen vond vallen. De grootste tegenvaller is denk ik Huế in Vietnam. De keizerlijke stad daar was leuk voor een middag, maar heel bijzonder vond ik het niet.

Imperial City in Hué (Vietnam)

Minst lekkere eten: Daar hoef ik niet lang over na te denken. Op het eiland Cat Ba was ik van plan om iets te gaan eten bij een leuk en lekker restaurant (volgens Tripadvisor). Helaas bleken ze daar aan het verbouwen te zijn, maar de eigenaar zou mij wel een goed lokaal restaurant aanwijzen. Hij adviseerde daar de noodle soep. Normaal gesproken zijn lokale tips de beste tips die je kunt krijgen, dus ik besloot het maar gewoon te proberen. Helaas was het één van de minst lekkerste maaltijden die ik ooit heb gegeten (en ik had wel eens eerder noodle soep gehad in Vietnam). Na een paar happen heb ik het bord maar laten staan, heb ik afgerekend en ben ik weg gegaan.

Smerige noodlesoep

Slechtste accommodatie: Ik heb gelukkig niet één accommodatie gehad die echt slecht was. Wel zaten er natuurlijk verschillen tussen accommodaties. Zo was het bed soms net een plank, de keuken smerig of had ik een kamer zonder airco terwijl het buiten bloedheet was. Maar ook dat hoort bij reizen!

Minder leuke momenten: Het minst leuke moment van mijn wereldreis was natuurlijk dat ik deze eerder moest afbreken door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Ik ben nu wel heel blij dat ik het besluit heb genomen en niet maanden vast zit op Frans-Polynesië.

Tegenvallend weer: Qua weer heb ik niks te klagen gehad. Bijna de volle vijf maanden temperaturen boven de twintig graden en nauwelijks regen. In totaal heb ik ongeveer 9 dagen gehad met buien of regen op een totaal van 150 dagen. Dus dat valt gelukkig enorm mee!

 

Afsluitende vragen

In welk land zou je willen wonen?
Ik denk niet dat ik in één van de bezochte landen zou willen wonen. Misschien wel voor een korte periode, maar niet voor meerdere jaren. Als ik moet kiezen zou ik voor Australië gaan, omdat dit een heel gevarieerd land is met een goede economie en gezondheidszorg en een vriendelijke bevolking.

12 ApostelenStrand bij Byron Bay

Ga je je wereldreis nog afmaken?
Nee, niet op korte termijn. Ik ben zeker van plan in de toekomst naar Zuid-Amerika te gaan en Chili, Bolivia en Peru (de landen die daar op de planning stonden) te bezoeken. Alleen zal het dan waarschijnlijk niet 2 maanden achter elkaar zijn en in dezelfde volgorde, maar bijvoorbeeld in 2 losse reizen.

Wat heb je geleerd van je wereldreis?
Ik ben Europa, en Nederland in het bijzonder, nog meer gaan waarderen dan ik al deed. Allereerst natuurlijk hoe goed we het hier hebben, zeker met een crisis zoals nu. We maken ons zorgen om de hoeveelheid intensive care bedden, maar er zijn landen op de wereld waar überhaupt geen IC-bedden zijn. Naast gezondheidszorg zijn er natuurlijk zoveel andere zaken die goed geregeld zijn in Nederland: goed onderwijs, vrijheid van meningsuiting, schoon drinkwater, persvrijheid en veel mogelijkheden qua uitkeringen en verzekeringen.

Ten tweede ben ik ook nog meer gaan inzien hoeveel mooie plekken er in Nederland en Europa zijn. Ik heb al wel veel mooie Nederlandse steden bezocht, maar Nederland heeft bijvoorbeeld ook prachtige natuur en maar liefst 21 nationale parken!

Hoe beviel het alleen reizen?
Dit beviel gelukkig goed. Dit was mijn eerste reis waarin ik (delen) alleen reisde, dus wat dat betreft was het zeker een uitdaging. Maar het is heel goed bevallen! Het is heerlijk om je eigen plan te trekken (waar je heen gaat, hoe lang je ergens blijft etc.). Ik heb veel andere reizigers ontmoet en ook leuke gesprekken gehad. Heel interessant om reizigers van uit de hele wereld te ontmoeten. Hoewel ik regelmatig met andere reizigers een dag(deel) op pad ben geweest of uit eten ben gegaan, deed ik dat ook vaak alleen. Juist die combinatie maakt het leuk en leerzaam.

Pai CanyonTourgroep op Fraser Island

Hoe bevalt het om weer thuis / in Nederland te zijn?
Goed! Ik had verwacht dat ik misschien wel weer even aan het leven in Nederland moest wennen (zeker gezien de huidige situatie), maar ik heb me eigenlijk heel snel aangepast aan het leven hier. Nou scheelt het enorm dat ik niet gelijk aan het werk hoef of verder moet met een studie, dus eigenlijk voelt het als het vervolg van een lange vakantie, maar dan thuis. Ik ben momenteel bezig met de doorontwikkeling van mijn andere website, een oefensite voor scholieren. Verder ben ik ook bezig met solliciteren en hoop ik rond de zomer te starten met een leuke baan in de ICT. Natuurlijk is er ook meer dan genoeg tijd over voor ontspanning.

Zonsopkomst op Maupiti

Dit was de terugblik op mijn wereldreis van 5 maanden. Ik hoop dat je het leuk vond mij de afgelopen maanden te volgen. De komende tijd kun je nog wel andere blogs verwachten, met bijvoorbeeld reisinspiratie of praktische tips. Mocht je het leuk vinden, dan kun je me dus gewoon blijven volgen. Ook via Instagram en Facebook.

Ik wens je, ondanks de bijzondere situatie waarin we nu leven, hele fijne en gezonde paasdagen toe!

Reacties  

# Marcella Molenaar 15-04-2020 11:38
Mooie samenvatting van 5 maanden reizen. Leuk om te lezen dat je fan van Sydney bent en in Australië zou kunnen wonen. Ondanks de rare situatie dat we vast zaten in Sydney, is dit zeker een grote favoriet van ons! Ooit gaan we terug om onze reis af te maken. Ik hoop dat jij dat ook kunt doen met de mooie plannen die je nog had in Zuid-Amerika. Veel succes met je zoektocht naar een mooie baan!
Antwoorden
# Gelmer (Dive into the World) 15-04-2020 12:01
Dankjewel voor je reactie! Sydney is inderdaad één van mijn favorieten, omdat er veel te doen is en de natuur vlakbij is. Kan me voorstellen dat Sydney ook bij jullie favoriet was! Mooi plan om ooit jullie reis af te maken.
Dankjewel! Dat zal vast goedkomen.
Antwoorden
# Linda 11-04-2020 17:11
Zo jammer dat het corona virus ervoor heeft gezorgd dat je je reis niet af kon maken, maar je hebt evengoed een geweldige reis gemaakt. Een aantal dingen zijn heel herkenbaar, leuk om te lezen
Antwoorden
# Gelmer (Dive into the World) 11-04-2020 20:28
Heel jammer, maar ik heb gelukkig veel moois gezien in de maanden dat ik wel op reis ben geweest. Leuk dat er dingen herkenbaar zijn!
Antwoorden
arrow_up