Gelmer bij Jervis Bay

Na 6,5 week door Azië te hebben gereisd, vloog ik begin december door naar Australië. Daar bracht ik maar liefst 9 weken door. Eerst reisde ik samen met mijn vader van Adelaide naar Sydney en daarna reisde ik zelf van Sydney naar Cairns. In deze blog blik ik terug op deze 9 weken in Australië. Wat zijn de hoogtepunten, welke dieren heb ik gezien en welke plek vond ik het mooist?

 

Algemene feiten

Aantal Australische staten: 5

Aantal dagen per staat: 5,5 dagen South Australia, 12 dagen Victoria, 18 dagen New South Wales, 1 dag Australian Capital Territory en 28,5 dag Queensland (totaal: 65 dagen)

Aantal grote steden: 4 (Adelaide, Melbourne, Sydney en Brisbane)

Aantal koala’s gezien: 31 (waarvan 20 op Raymond Island)

Aantal tours gedaan: 7 tours

Skyline SydneyGrampians NP

Koala op Raymond Island

 

Vervoer

Aantal vluchten: 2 (Bangkok-Singapore en Singapore-Adelaide, allebei met Singapore Airlines)

Hoeveelheid kilometers afgelegd tussen Adelaide en Sydney: 3570 km

Aantal uur in de Greyhound bus (Sydney-Cairns): Ruim 45 uur.

Langste busrit: Nachtbus van Rainbow Beach naar Airlie Beach (ruim 16 uur).

Huurauto Australië

Greyhound bus

 

Accommodaties

Hotel in AdelaideSlaapzaal in Mission Beach

Aantal verschillende accommodaties: 33 accommodaties + 2 nachtbussen + 1 boot (Whitsundays)

Soorten accommodaties: 15x hostel, 7x Airbnb, 4x hotel, 3x appartement, 2x stacaravan en 2x motel

Aantal nachten op een slaapzaal: 30 nachten

 

Hoogtepunten

Fraser Island

Mooiste ervaring/plek: Ik vond de driedaagse tour op Fraser Island echt geweldig. Heel gaaf om zelf over het strand te rijden, mooie uitzichten, leuke zwemstops en een gezellige groep. Op plek 2: Grampians National Park. Prachtige natuur, mooie hikes en veel wildlife.

Fraser Island

 Grampians NPGrampians NP

Mooiste staat: Victoria! Victoria heeft echt prachtige natuur en veel wildlife. Verder biedt deze staat ook veel variatie qua bezienswaardigheden. Mooie plekken in Victoria zijn onder andere Grampians NP, de Great Ocean Road, Phillip Island en Raymond Island.

Mooiste bezienswaardigheid: Opera House in Sydney. Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Australië. Leuk om die in het echt te zien.

Opera House

Grootste verrassing: Phillip Island. Eigenlijk wist ik er niet zoveel van en had ik er niet zoveel van verwacht, maar ik vond Phillip Island echt prachtig. We hebben er een aantal hele mooie hikes gelopen.

Phillip IslandPhillip Island

Leukste stad: Eigenlijk een gecombineerde eerste plek voor Sydney en Brisbane. Allebei geweldig leuke steden! Sydney vooral door de leuke kustwandelingen. In Brisbane vond ik vooral het lopen langs de Brisbane River leuk, maar ook de hoogbouw maakt dat het een mooie stad is. Brisbane was qua stad echt een verrassing!

Manly to Spit Bridge hikeBrisbane

Mooiste natuur: Daintree National Park ten noorden van Cairns. Prachtig regenwoud en het hoogtepunt was het spotten van de krokodillen.

Daintree NP Daintree NP

Mooiste strand: Whitehaven Beach op de Whitsundayeilanden was een plaatje om te zien, maar ook de stranden rondom Jervis Bay waren favoriet bij mij.

Whitehaven Beach

Jervis Bay

Mooiste museum: MOD. museum in Adelaide. Dat museum gaat over de toekomst en is heel interactief. Het leuke aan Australië is dat bijna alle musea gratis zijn.

Lekkerste eten: Mijn favorieten zijn: Servisch eten bij Kaffana Restaurant in Adelaide, schnitzels eten bij Austrian Restaurant in Jindabyne en ‘chicken & camembert pizza’ bij Domino’s (meerdere locaties).

Servisch eten in Adelaide

Schnitzels in JindabynePizza bij Domino's

Beste accommodatie: Het Halls Haven Resort bij Grampians NP was prachtig en de mooiste accommodatie die ik had in Australië. We hadden hier een heerlijk huisje met eigen keuken en woonkamer, kangoeroes en emoes in de achtertuin en een prachtig uitzicht.

Halls Haven ResortHalls Haven Resort

Mooiste dier: sowieso de koala. Wat een prachtig dier!

Koala op Raymond Island

 

Minder leuk

Grootste tegenvaller: De roadtrip van Adelaide naar Grampians National Park was niet zo spectaculair. Lange saaie stukken om te rijden. Gelukkig maakte Grampians NP daarna alles goed.

Minst lekkere eten: Eigenlijk heb ik in 9 weken tijd maar 1x iets gehad dat niet lekker was. In Adelaide heb ik een soort plakkerige loempia’s gehad, gevuld met garnalen. Die waren echt niet te eten.

Minst lekkere eten wereldreis

Slechtste accommodatie: Eigenlijk geen één. Al waren er wel een paar hostels waar de keuken niet zo schoon was, maar daar kan ik wel mee leven.

Bosbrand nabij Jervis Bay

Minder leuke momenten: De bosbranden waren natuurlijk niet leuk. Hoewel het voor de bewoners en dieren 100x erger is en ik er relatief weinig last van heb gehad, heb ik toch wat plekken moeten overslaan tussen Melbourne en Sydney. Maar, het viel gelukkig voor mij mee! Ik ben blij dat ondertussen de meeste bosbranden geblust zijn en Australië weer herstellende is.

Verder was het even omschakelen toen mijn vader naar vier weken weer terug vloog naar Nederland en ik weer vijf weken alleen ging reizen, maar daar was ik met twee dagen wel weer aan gewend. Het alleen reizen bevalt gelukkig ook heel goed!

Regen tijdens busrit

Tegenvallend weer: Langs de Great Ocean Road viel het weer helaas wat tegen. Daar was het koud, bewolkt en soms regenachtig. Ook in Townsville (in de staat Queensland) heb ik veel regen gehad, maar ik mag niet klagen. In het noorden van Queensland is het regenseizoen in januari en ik heb eigenlijk alleen daar echt last gehad van de regen.

 

Dieren gespot in Australië

Australië staat natuurlijk bekend om de kangoeroe en koala, maar ik heb meer prachtige dieren gespot. Hierbij een overzichtje met de meeste dieren (waar mogelijk inclusief foto’s):

 • Kangoeroe. Deze zag ik met name rond onze accommodaties in Grampians National Park en Jervis Bay. Ook op North Stradbroke Island zag ik kangoeroes.

Kangoeroe

 • Koala. Ik dacht vooraf dat deze in heel Australië leven, maar ze komen slechts op bepaalde plekken voor. Ik zag ze langs de Great Ocean Road, op Raymond Island, op North Stradbroke Island en één in Noosa National Park.

KoalaKoala

 • Wallaby. Wallaby’s zijn kleine kangoeroes en er zijn meerdere soorten. Ik zag onder andere swamp wallaby’s langs de Great Ocean Road en rock wallaby’s tijdens de Daintree NP/Cape Tribulation tour.

Swamp wallabyRock wallaby

 • Echidna. Dit is een mierenegel die ik 1x zag tijdens een wandeling in Grampians National Park.

Echidna

 • Dingo. Deze verwilderde hond zag ik op Fraser Island.

Dingo

 • Dolfijn. In Byron Bay en op North Stradbroke Island tijdens een wandeling langs zee. Beide keren helaas wel op afstand, dus geen goede foto’s van.
 • Krokodil. Krokodillen heb ik gespot tijdens een krokodillentour in het Daintree National Park. Verder zagen we ’s avonds bij de avondwandeling een babykrokodil in zee.

Krokodil

 • Haai. Ik zag achter onze boot rifhaaien zwemmen op de Whitsundays en ook enkele haaien in zee bij Cape Tribulation.
 • Schildpad. Op de Whitsundays zag ik schildpadden tijdens het snorkelen, ’s avonds babyschildpadden achter onze boot (dat was echt uniek) en ik zag schildpadden zwemmen in zee bij Port Douglas (Daintree NP/Cape Tribulation tour). Verder zag ik een paar kleine schildpadden zwemmen tijdens de Daintree NP/Cape Tribulation tour en watervallen tour (allebei tours vanuit Cairns).

Schildpad

 • Rog. Zag ik op de Whitsundays en bij Phillip Island.

Rog

 • Pelikaan. Zag ik in het plaatsje San Remo bij Phillip Island.

Pelikanen

 • Vis. Vooral tijdens het snorkelen zag ik veel vissen, tijdens de tours naar de Whitsundays en het Great Barrier Reef.
 • Emoe. Een grote loopvogel die ik gezien heb in Grampians NP en in het Tower Hill Wildlife Reserve.

Emoe

 • Cassowary. Een andere grote loopvogel die ik 1x heb gezien vanuit de Greyhound bus.
 • Papegaai, kaketoe en diverse andere soorten vogels. Gespot op veel verschillende plekken in Australië.

PapegaaienKaketoes

Vogel AustraliëVogels Australië

 • Spin. Australië staat bekend om (gevaarlijke) spinnen, maar ik zag ze eigenlijk alleen tijdens een kustwandeling in Royal National Park bij Sydney en in Daintree NP.

SpinSpinnen

 • Kikker. Met name in Daintree NP.
 • Vleermuis. In en rond Cairns zaten er veel.
 • Pinguïn. Gespot bij St. Kilda Beach in Melbourne.

Pinguïns

 • Possum (voskoesoe). Gezien tijdens de tour naar Nimbin.

 PossumLeguaan

 • Leguanen en andere hagedissen. Op verschillende plekken in Australië.

 

Dit was de terugblik op 9 weken Australië. Een fantastisch land met prachtige natuur, leuke steden, mooie stranden en geweldige dieren. Wat een gave ervaring om zoveel van dit prachtige land te ontdekken. Hopelijk kom ik er ooit nog eens terug.

arrow_up