Uitzicht Sapa Vietnam

Ik begon mijn wereldreis in Thailand, reisde daarna door Vietnam, bracht een week door in Cambodja en inmiddels ben ik in Australië. In deze blog blik ik terug op mijn 6,5 week backpacken door Azië. Wat zijn de hoogtepunten, welke vervoersmiddelen heb ik gebruikt en welk land vond ik het mooist? Ook lees je over lekker eten en leuke ontmoetingen.

 

Algemene feiten

Aantal landen: 3

Aantal dagen per land: 17 dagen Thailand, 21 dagen Vietnam en 8 dagen Cambodja.

Aantal hoofdsteden: 3 van 3 (Bangkok, Hanoi en Phnom Penh).

Aantal tempels bezocht: meer dan 60 (zowel tempels die nog in gebruik zijn als tempelruïnes).

Wat Phrathat Doi Suthep tempel in Chiang MaiTa Phrom Tempel, Cambodja

 

Vervoer

Aantal vluchten: 4 (Amsterdam-Bangkok met Eva Air, Chiang Mai-Hanoi met Thai Air Asia, Đà Nẵng-Siem Reap met Cambodia Angkor Air en Phnom Penh-Bangkok met Thai Air Asia).

Aantal uur in het vliegtuig: ongeveer 14,5 uur.

Aantal uur in de bus: ruim 54 uur.

Langste busrit: nachtbus van Tam Cốc naar Huế (11,5 uur).

Aantal huurfietsen: 6 (Kanchanaburi, Ayutthaya, Tam Cốc (2x) en Hội An (2x)).

Aantal keer in een tuktuk: 8x (allemaal in Cambodja).

Vliegtuig Air Asia Lokale bus Kanchanaburi

Nachtbus VietnamHuurfiets Kanchanaburi

 

Bijzondere vervoersmiddelen

  • Songthaew: In Chiang Mai (Thailand) is de songthaew populair. Dit is een soort gedeelde taxi waarbij je op een bankje achterin een pick-up truck zit. Je zegt waar je heen moet en onderweg wordt gestopt om andere passagiers af te zetten of op te pikken.
  • Achterop een Grab bike: Tegenwoordig is Uber wereldwijd een populaire app om een taxi mee te bestellen. In Azië is concurrent Grab populair. Ik heb in Thailand en Vietnam meerdere keren gebruik gemaakt van Grab taxi’s en besloot in Đà Nẵng (Vietnam) eens de Grab bike te proberen. Je taxichauffeur rijdt dan op een motorbike en jij zit achterop. Leuk om te proberen (geen foto van, wel een foto van een Grab chauffeur die aan het wachten is op een rit).
  • Bamboetrein: In Battambang (Cambodja) maakte ik een ritje met een bamboetrein. Een aparte ervaring en de trein reed veel sneller dan ik had verwacht.
  • (Khmer) tuktuk: In Cambodja is de tuktuk een populair vervoersmiddel. Voor mij was het de eerste keer in een tuktuk. Er zijn twee soorten: de Khmer tuktuk (wat eigenlijk een motor met een aanhanger is) en de reguliere tuktuk (zo’n driewielig wagentje).

Songthaew in Thailand

Grab bike VietnamBamboetrein Battambang

Tuktuk CambodjaTuktuk Cambodja

 

Accommodaties

Slaapzaal Hué

Aantal verschillende accommodaties: 19 accommodaties + 3 nachtbussen + 1 nachttrein.

Aantal nachten op een slaapzaal: 34 nachten (dat beviel gelukkig prima).

 

Hoogtepunten

Uitzicht Sapa

Mooiste ervaring/plek: ik vond de tweedaagse trekking die ik deed in Sapa (Vietnam) echt fantastisch. Geweldige uitzichten, een leuke gids, bijzondere verhalen en een uitdagende hike. Op plek 2: Kanchanaburi (Thailand), door de combinatie natuur met de indrukwekkende geschiedenis van de Birmaspoorlijn.

Trekking in Sapa

Erawan NP (Kanchanaburi)Hellfire Pass (Kanchanaburi)

Mooiste land: Vietnam! Vietnam heeft mooie natuur én leuke steden en biedt veel afwisseling. Ik vond het niet super toeristisch aanvoelen, het eten is heel lekker en je kunt op veel plekken lopend of per fiets de bezienswaardigheden zien. Zeker een land waar ik nog een keer naar toe wil.

Mooiste bezienswaardigheid: Angkor Wat in Cambodja. De meest bezochte plek in Cambodja. Bijzonder om dit eens met eigen ogen te zien.

Angkor Wat

Grootste verrassing: Sapa (Vietnam). Ik had er niet zoveel van verwacht en heb zelfs op het punt gestaan er niet heen te gaan. Maar zoals je hierboven las was het de mooiste ervaring tijdens deze 6,5 week. Ook Battambang (Cambodja) vond ik een verrassend leuke plek.

Leukste stad: Hanoi (hoofdstad van Vietnam). Hele fijne sfeer, groot meer middenin de stad, (bijna) alles is lopend te doen en chaotisch verkeer (veel scooters, continu getoeter; super leuk om mee te maken).

Straatleven HanoiDrukte in Hanoi

Mooiste natuur: Doi Inthanon National Park in Thailand. Voor ik mijn reis begon had ik er nog nooit over gehoord, want het is niet het bekendste nationale park van Thailand. Maar het park heeft spectaculaire watervallen, mooie uitzichten én het hoogste punt van Thailand bevindt zich in dit nationale park.

Waterval Doi Inthanon NP

Mooiste strand: Weinig stranden gezien in Azië. Maar de mooiste vond ik Cat Co Beach 3 in Cat Ba, Vietnam.

Cat Co Beach 3

Indrukwekkendste plek: S-21 gevangenis en Killing Fields in Phnom Penh (Cambodja).

Lekkerste eten: Lastig om daar een keuze in te maken, maar mijn favorieten zijn: Vegetarische Pad Thai bij On’s Thai Issan in Kanchanaburi (Thailand), Thaise currysoep (Khao Soi) op de Sunday Night Market in Chiang Mai (Thailand), broodje báhn mì bij The Little Leaf in Cat Ba (Vietnam) en Sweet & Sour Chicken bij Khánh Hoa Bamboo Restaurant in Hội An (Vietnam).

Pad Thai KanchanaburiKhao Soi Chiang Mai

Bánh Mì Cat BaSweet & sour chicken Hoi An

Lekkerste toetje: warme banaan met (ijskoud) ijs bij Hello Vietnam Restaurant in Sapa (Vietnam). Eigenlijk heel simpel, maar wel een hele lekkere combinatie!

Toetje in Sapa

Beste accommodatie: Cat Ba Pod Hostel in Cat Ba (Vietnam). In plaats van stapelbedden sliep ik hier in een pod (zie foto), wat heerlijk was. Verder was het bijbehorende ontbijt goed, de locatie was ideaal, er was een dakterras met mooi uitzicht en je kreeg korting op diverse restaurants en tours. Heb hier vier heerlijke dagen (en nachten) doorgebracht.

Cat Ba Pod HostelCat Ba Pod Hostel

Mooiste dier: waterbuffel in Sapa (Vietnam).

Waterbuffel Sapa

 

Minder leuk

Grootste tegenvaller: ik vond Huế in Vietnam niet zo aansprekend, al heb ik misschien te weinig tijd doorgebracht om de stad en omgeving echt goed te zien. Phnom Penh (hoofdstad van Cambodja) was ook niet mijn favoriete stad, maar de geschiedenis vond ik wel interessant.

Minst lekkere eten: noodle soep in Cat Ba (Vietnam). Heb dit eerder gehad in Hanoi en daar vond ik het lekker, maar hier was het echt niet te eten.

Smerige noodlesoep

Slechtste accommodatie: geen. Alle accommodaties waren prima, goed of uitstekend.

Minder leuke momenten: ik kan eigenlijk niks bedenken. Ik heb 6,5 week enorm genoten. Geen gekke of vervelende gebeurtenissen gelukkig.

Tegenvallend weer: ik heb in Azië heel mooi weer gehad en eigenlijk alleen maar temperaturen boven de 25 graden. In Sapa was het wel kouder met temperaturen tussen de 10 en 15 graden, maar dat wist ik vooraf. Bijna geen regen gehad, behalve de laatste dag in Sapa (toen nauwelijks buiten geweest), tijdens de boottocht in Cat Ba (dat was jammer) en een paar keer toen ik in de bus zat of ’s avonds (en ik er dus geen last van had). Dus qua weer niks te klagen!

 

Bevolking & backpackers

Vriendelijkste mensen: Vietnam. Ik vond de Vietnamezen heel vriendelijk en behulpzaam.

Leukste ontmoeting met bevolking: De leukste gesprekken en ontmoetingen heb ik gehad rond Kanchanaburi in Thailand. Heel vriendelijk, behulpzaam en belangstellend hostelpersoneel, behulpzame buschauffeurs, een Thais echtpaar dat aanbood me op het station af te zetten en tussen een Thaise familie in de trein zitten van Nam Tok naar Kanchanaburi. Veel leuke ontmoetingen in korte tijd. Verder daar ook veel gebruik gemaakt van de lokale bus, wat ik echt een leuk vervoersmiddel vind.

Ontmoeting Thais echtpaarOntmoetingen met andere backpackers: Ik heb heel veel andere backpackers en reizigers ontmoet in alle drie de landen. Heel leuk, al vind ik het ook heerlijk om er zelf op uit te trekken (en dat heb ik dan ook geregeld gedaan). Enkele voorbeelden van leuke ontmoetingen (teveel om alles hier te noemen):

  • Een jongen die ik op het station van Chiang Mai (Thailand) aansprak om te vragen of hij een taxi (songthaew) naar het centrum wilde delen, bleek in hetzelfde hostel te verblijven (hij kwam toevallig ook nog uit Nederland). Leuke dag doorgebracht met hem en andere backpackers.
  • In Pai (Thailand) meerdere keren met andere backpackers uit eten geweest en ook tijdens de dagtour daar veel leuke mensen ontmoet.
  • In Cat Ba (Vietnam) met 3 jongens uit Singapore naar het nationaal park geweest en 2 grotten bezocht. Daarna samen geluncht.
  • Sommige backpackers in Vietnam ontmoette ik op een later moment weer. In Tam Cốc met een andere backpacker naar een uitzichtpunt gefietst (had haar eerder ontmoet in Hanoi en Cat Ba) en in Hội An een fietstocht gemaakt door de omgeving met 2 andere backpackers (één daarvan eerder ontmoet in Hanoi).

Nationaliteiten andere backpackers: teveel om op te noemen. Ik had verwacht veel Nederlandse backpackers tegen te komen, maar dat was eigenlijk alleen in Chiang Mai (Thailand) het geval. Verder hadden bijna alle andere backpackers een andere nationaliteit. Dat vond ik juist heel leuk en leerzaam! Veel backpackers uit Europa (o.a. België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Spanje, Polen, Letland, Rusland), maar ook veel uit de Verenigde Staten en Canada. Verder een aantal backpackers uit o.a. Australië, Singapore, Argentinië, Zuid-Korea, Japan, Colombia, Israël en Thailand/Vietnam/Cambodja zelf.

 

Zo, dit was de terugblik op 6,5 week Azië. Een geweldig werelddeel met veel leuke steden, mooie natuur, lekker eten en vriendelijke mensen. Ik hoop er zeker in de toekomst meer van te verkennen.

arrow_up