Gelmer op Schiphol

Vanavond is het zo ver: dan stap ik in het vliegtuig naar Bangkok en begint mijn wereldreis van 7,5 maand. Eerder deze week kon je al lezen wat de route wordt van mijn reis. Deze blog is een Q&A (Questions & Answers) over mijn wereldreis. Dus ben je benieuwd met wie ik ga reizen, wat mij leuk lijkt en wat niet en waarom ik op wereldreis ga? Lees dan snel verder.

 

Hoe ga je reizen?

Verkeersdrukte in BangkokIn Australië (een gedeelte) en Nieuw-Zeeland ga ik reizen per huurauto. In Azië, het tweede deel van Australië en Zuid-Amerika ga ik met name reizen met de bus en trein. In Frans-Polynesië maak ik gebruik van het vliegtuig tussen de verschillende eilanden.

Verder zal ik waarschijnlijk ook gebruik gaan maken van de metro, tuktuk, taxi, boot en gedeelde taxibus. Op sommige plekken is de makkelijkste optie het boeken van een tour. Overigens zijn er ook plekken waar het huren van een fiets leuk en handig is, zoals in het Vietnamese Hội An en op de Frans-Polynesische eilanden.

 

Met wie ga je reizen?

Het grootste deel van de route ga ik alleen reizen. Mijn vader reist een maand met mij mee in Australië en mijn moeder reist een maand mee door Nieuw-Zeeland. Verder verwacht ik onderweg ook mensen te ontmoeten met wie ik dan een activiteit kan ondernemen of een deel samen kan reizen.

 

Wat ga je missen aan Nederland?

Normaal mis ik tijdens het reizen niet zoveel aan Nederland. Wellicht dat dat tijdens deze lange reis anders is, maar dat ga ik ontdekken. Ik ga natuurlijk mijn familie en vrienden wel missen. Qua etenswaren ga ik misschien wel het lekkere Nederlandse brood missen. Op reis is het toch vaak toast met jam of croissantjes.

 

Wat neem je allemaal mee?

Uitrusting wereldreis

Er volgt op een later moment nog een uitgebreid overzicht wat ik allemaal mee neem op mijn wereldreis, maar ik reis met een 65 liter backpack en daar zit ongeveer in wat op bovenstaande foto staat. Verder heb ik een dag rugzak mee.

 

Welke bestemming lijkt je het leukst?

Alle plekken waar ik heen ga lijken me mooi, maar ik verwacht dat Australië me het meest gaat aanspreken. Daar ben ik ook het langst en het is een heel gevarieerd land: indrukwekkende natuur, leuke steden, veel bijzondere dieren en mooie stranden.

Verder kijk ik ook enorm uit naar de eeuwenoude tempels in Azië, de natuur in Nieuw-Zeeland, de stranden op Frans-Polynesië, de Moai-beelden op Paaseiland en wereldwonder Machu Picchu in Peru.

 

Wat lijkt je het minst leuk?

Er zijn geen landen of plekken die me minder leuk lijken. Ik ben niet zo’n fan van het afdingen, wat in veel landen nodig is als je niet de hoofdprijs wil betalen. Ook vind ik het een nadeel dat je in de Zuid-Amerikaanse steden extra goed op je spullen moet letten en zeker ’s avonds voorzichtig moet zijn.

 

Welk eten wil je sowieso proeven?

Thais eten proberen

Op reis vind ik het altijd leuk om lokaal eten te proeven. Ik heb geen lijstje met eten dat ik sowieso wil proeven, maar wat me bijvoorbeeld lekker lijkt om te proeven zijn (echte) Vietnamese loempia’s, een Vietnamees broodje bahn mi en de typische Australische Tim Tam koekjes. In Zuid-Amerika ben ik vooral benieuwd naar de heerlijke vleesgerechten.

 

Waarom ga je op wereldreis?

Het was al langer een droom om ‘ooit’ eens op wereldreis te gaan. Er zijn zoveel mooie plekken op de wereld, dat het eigenlijk teveel is om in losse reizen te ontdekken. Bovendien, als je eenmaal aan de andere kant van de wereld bent is het heel makkelijk om door te reizen naar het volgende land. Vanaf Nederland naar Nieuw-Zeeland ben je maar liefst 24 uur onderweg, terwijl je vanaf Australië in 3 uur naar Nieuw-Zeeland vliegt. Daarnaast lijkt het me ook heel bijzonder om zo lang weg te gaan. Normaal heb je ongeveer na 2 weken het gevoel: “ik ga bijna naar huis”. Nu heb ik dan nog 7 maanden in het vooruitzicht.

Toen dit voorjaar bekend was dat ik zeer waarschijnlijk deze zomer mijn universitaire master zou afronden, leek het mij een goed moment om nu te gaan. Als je eenmaal aan het werk bent ga je minder snel een lange reis maken, dus dit is een ideaal moment ervoor.

 

Wat ben je van plan qua overnachtingen?

Tijdens de delen waar ik alleen reis zal ik vooral gaan overnachten in hostels. Met name slaapzalen, af en toe afgewisseld met een privékamer. Als er een leuke deal is, zal ik wellicht soms in een hotel gaan slapen. Op Frans-Polynesië overnacht ik vooral in guesthouses bij mensen thuis.

De delen die ik samen reis in Australië en Nieuw-Zeeland worden een combinatie van Airbnb, hotels, motels, privékamers in hostels en af toe een vakantiehuisje of stacaravan.

 

Heb je alles gepland of zie je het ter plekke wel?

De vluchten tussen de verschillende landen liggen al vast. Binnen de landen ben ik in Azië en Zuid-Amerika nog flexibel qua planning, al heb ik al wel een goed idee welke route ik wil afleggen.

In Australië reis ik tijdens de Australische zomervakantie, dus daar wordt het druk en zullen veel accommodaties last-minute niet meer beschikbaar zijn. De accommodaties in december liggen al vast en ook voor januari zal ik wat dingen gaan boeken. Nieuw-Zeeland hebben we een redelijk strakke planning, dus ook daarvoor is het handig om vast wat dingen vast te leggen. Op Frans-Polynesië en Paaseiland zijn relatief weinig accommodaties, dus om het betaalbaar te houden is het verstandig die ook op tijd te boeken. Die liggen ook al vast, al zijn veel nog wel te annuleren.

 

Heb je een andere vraag over mijn reis? Laat dan hieronder een reactie achter.

arrow_up