Gelmer kijkend naar uitzicht in Vietnam

Ik vind het altijd leuk om jaaroverzichten door te lezen op andere blogs. Daarom besloot ik om zelf ook een jaaroverzicht te maken van het afgelopen jaar. 2019 was een mooi reisjaar voor mij, met natuurlijk als hoogtepunt het eerste deel van mijn wereldreis van 7,5 maand. Verder stonden er ook een aantal andere buitenlandse reizen op het programma en ging ik veel op pad in Nederland (ideaal als je gratis met het OV kunt reizen). Ik bezocht dit jaar 11 verschillende landen (waarvan ik er in 6 nog niet eerder was geweest) en was in totaal, inclusief wereldreis, 106 dagen in het buitenland.

 

Januari

De maand januari begon goed met een dag met vrienden naar Aken, Valkenburg en Maastricht. In Aken en Valkenburg was ik nog niet eerder geweest. Het Duitse Aken is vooral bekend door de grote Dom en ik vond het leuk om dit te combineren met Valkenburg en Maastricht. Alle steden waren nog mooi in kerstsfeer.

Dom van AkenKerstsfeer Maastricht

 

Van februari t/m juni heb ik mijn afstudeerproject in Gouda gedaan en na het kennismakingsgesprek in januari ben ik nog even het centrum in gelopen. Ik was er al een keer eerder geweest, maar leuk om het te zien in de winter met een schaatsbaan om het oude stadshuis. Eind januari stond er nog een bezoek aan Artis op de planning met studievrienden (als student in Amsterdam kun je heel goedkoop naar binnen), maar helaas hadden we daar één van de koudste dagen van 2019 voor uitgekozen. Toch was het een hele gezellige middag.

Gouda in de winterArtis in de winter

 

Februari

De eerste helft van 2019 studeerde ik nog in Amsterdam en had ik dus gratis OV. Handig om hier nog even van te profiteren. Ik wilde al langer een keer een bezoek brengen aan CORPUS in Oegstgeest, maar elke keer kwam het er niet van. Begin februari toch maar een dag uitgekozen en in de trein en bus gestapt richting Oegstgeest. Na het museum ’s middags nog naar het Corrie ten Boomhuis in Haarlem geweest (hier werden in WO II onderduikers verborgen) en op de terugweg nog een stop bij het panoramaterras van Schiphol (altijd leuk).

CORPUSCorrie ten Boomhuis

 

Half februari was het onverwachts mooi weer op een vrijdag. Met één van mijn beste vrienden de eerste trein gepakt naar Zeeland. We hebben vooral Vlissingen en de Zeeuwse hoofdstad Middelburg goed verkend, maar zijn ’s middags ook nog even in Goes en Bergen op Zoom geweest.

Skyline VlissingenStadhuis Middelburg

 

Ik had mijn zusje een verrassingsactiviteit in Amsterdam cadeau gedaan voor haar verjaardag. Die activiteit was ‘This is Holland’ (een toeristische attractie waarbij je als het ware over Nederland vliegt). Dat hebben we gecombineerd met de A’DAM Tower (mooi uitzicht over Amsterdam) en het verkennen van Amsterdam-Noord. Hele leuke dag gehad samen in Amsterdam!

Uitzicht A'DAM Tower

 

Maart

In maart stond het eerste buitenlandse reisje op het programma en ben ik 2 dagen naar het Zwitserse Genève geweest met één van mijn beste vrienden. Het was een bliksembezoek die in het teken stond van de Geneva International Motor Show, één van de grootste autobeurzen van Europa. Verder hebben we de stad verkend en een bezoek gebracht aan de Verenigde Naties.

Geneva International Motor Show

Geneva International Motor ShowGeneva International Motor Show

Fontein van Genève

Genève paraplu'sVerenigde Naties Genève

 

April

Begin april ben ik een dag op pad geweest in Nederland met mijn ouders en zusje. Eerste stop was het Kersenbloesempark in Amstelveen. Daarna hebben we nog een korte stop gemaakt bij het indrukwekkende MH-17 Monument. Het doel van de dag weg was het bezoeken van de bloembollenvelden; prachtig om te zien. Ten slotte hebben we nog een mooie wandeling gemaakt door de duinen.

Kersenbloesempark AmstelveenAmsterdamse Waterleidingduinen

Bloembollenstreek

 

In het Paasweekend stond de tweede buitenlandse trip op de planning, namelijk roadtrippen met mijn ouders en zusje in Normandië (Frankrijk). Dit was de plek waar de geallieerden aan land kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. We hebben veel van deze geschiedenis gezien en onder andere de invasiestranden bezocht en een bezoek gebracht aan de Amerikaanse erebegraafplaats. Verder hebben we leuke plaatsen als Rouen en Honfleur bezocht, gewandeld bij de krijtrotsen van Étretat en sloten we de roadtrip af met een bezoek aan Mont Saint-Michel. Op de terugweg naar Nederland hebben we nog een paar uur doorgebracht in het Belgische Gent.

Krijtrotsen ÉtretatHonfleur

Amerikaanse begraafplaats NormandiëOmaha Beach

Mont Saint-Michel

 

Eind april stond er nog een leuk weekend in Nederland op het programma: ik vierde namelijk Koningsdag met vrienden in Amsterdam.

Koningsdag Amsterdam

 

Mei

In mei ging ik vier dagen op stedentrip met mijn vader naar het Poolse Krakau. Dit combineerden we met een bezoek aan concentratiekamp Auschwitz. Wat een vreselijke plek, maar goed om te beseffen wat voor gruweldaden de nazi’s uitvoerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Krakau zelf vond ik ook een vrij sombere stad, waar je veel van de Tweede Wereldoorlog terug ziet. Zeker niet de leukste bestemming voor een stedentrip, maar wel een hele indrukwekkende.

Auschwitz prikkeldraad

Mariakerk Krakau

 

Eind mei stond er nog een stedentrip op het programma samen met één van mijn beste vrienden, namelijk de Franse hoofdstad Parijs. Ik was hier al eens eerder geweest (in 2012), maar het was leuk om de bekende plekken nogmaals te bezoeken. Verder bezochten we ook veel nieuwe plekken. Het weer was heerlijk. We zijn met de metro de hele stad door gereisd en hebben enorm genoten. Parijs blijft leuk en is één van mijn favoriete steden van Europa!

Eifeltoren Parijs

Sacre Coeur Parijs

Uitzicht op Parijse zakendistrict

 

Juni

Na alle reisjes en dagjes weg de afgelopen maanden stond juni in het teken van afstuderen (al was ik daar van januari t/m mei ook al druk mee). Toch kon ik nog tijd vrij maken om met vrienden een dag naar Walibi te gaan. Ook ben ik nog een paar uurtjes Gouda in geweest.

Speed of Sound (Walibi)Stadhuis Gouda

 

Juli

Begin juli bracht ik mijn ouders en zusje naar Schiphol en dat was een goede gelegenheid om op de terugweg eens een bezoek te brengen aan Oudewater, een leuke stad in de provincie Utrecht. Verder ook nog even de Pyramide van Austerlitz beklommen.

OudewaterPyramide van Austerlitz

 

Eén van mijn vrienden studeert in Groningen en in juli hebben we met drie vrienden twee dagen in Groningen doorgebracht. Groningen is echt een leuke stad, zowel overdag als ’s avonds.

 

Op één van de laatste dagen dat ik nog gratis kon reizen nog een dag op pad geweest. Eerst de trein naar Hoofddorp en vanaf daar per OV-fiets naar de spottersplek bij de Polderbaan gefietst. Leuk om de vliegtuigen daar te zien opstijgen. Vervolgens nog een bezoek gebracht aan Haarlem (voor mij de tweede keer dit jaar) en vanaf daar met de bus naar Amsterdam gegaan.

Polderbaan SchipholMolen De Adriaan in Haarlem

 

Augustus

De afgelopen zomervakanties ben ik met vrienden in Europa op vakantie geweest (Turkije, Griekenland en Spanje). Dit jaar wilden we een keer wat anders en besloten we 2,5 week naar Thailand te gaan. Dat was een hele goede keuze! We hebben Bangkok verkend, twee dagen doorgebracht in het prachtige Khao Sok National Park en heerlijk gerelaxt op de eilanden Koh Samui en Koh Phangan. 

Koninklijk Paleis Bangkok

Rotsen Khao Sok NP

Lamai Beach (Koh Samui)

 

We vlogen met Ukraine International Airlines van en naar Thailand en op de terugweg hadden we een lange overstaptijd in Kiev. We hadden een hostel geboekt in het centrum van Kiev en hadden ’s avonds nog tijd om de stad te verkennen. Helaas regende het bijna non-stop, maar Kiev heeft mij wel enorm verrast. Ik was al eerder in Oost-Europese steden geweest, maar ik vond Kiev er veel westerser uit zien. Wil er zeker nog een keer weer heen en dan wat meer tijd nemen voor de stad.

Onafhankelijkheidsplein Kiev

 

Mijn zusje ging een week met vriendinnen op vakantie naar Zeeland en samen met mijn moeder heb ik haar weg gebracht. ’s Morgens zijn we Zierikzee nog even in geweest en op de terugweg zijn we gestopt in Renesse en Gorinchem.

ZierikzeeStrand Renesse

 

Eind augustus stond er nog een andere leuke dagtrip op het programma, namelijk een bezoek aan de Kaasmarkt in Alkmaar. Leuk om een keer te zien. ’s Middags heb ik nog een bezoek gebracht aan de toeristische Zaanse Schans.

Kaasmarkt Alkmaar

Zaanse Schans

 

September / oktober

September en oktober stonden in het teken van de voorbereidingen voor mijn wereldreis: uitrusting aanschaffen, inlezen in bestemmingen, een aantal accommodaties boeken etc. Ik ben verder ook niet meer op pad geweest, op een dag Amsterdam na. 

Amsterdam Centraal

 

Oktober t/m december

Op 19 oktober begon mijn wereldreis. Ik begon met twee weken Noord-Thailand en reisde daarna door Vietnam. Vervolgens was ik in Cambodja en ik sloot mijn rondreis door Azië af in Bangkok. Vanaf daar vloog ik door naar Australië, waar ik sinds begin december ben. De afgelopen weken heb je mijn reis kunnen volgen via de weekverslagen:

Hopelijk vond je het leuk om een idee te krijgen van de reizen die ik het afgelopen jaar maakte. Ik ben momenteel in Sydney, waar ik ook oud en nieuw vier. In 2020 ben ik nog vijf maanden op wereldreis. De route van mijn reis vind je hier.

Ik wens je een goede jaarwisseling en een mooi en reislustig 2020 toe!

arrow_up